Crucea misterioasă din România! E plină de inscripții enigmatice

Unde se găsește crucea misterioasă din România, care le-a creat multe semne de întrebare istoricilor? Cu o înălțime de 4 metri și inscripții enigmatice, acest monument de piatră a fost înălțat în secolul al XIX-lea.

Crucea misterioasă din România
Crucea misterioasă din România

Unde se află crucea misterioasă din România

Astăzi, pornim într-o călătorie plină de mister pentru a descoperi Crucea Manafului, situată între comunele Săhăteni și Năeni din județul Buzău, pe traseul vechi al negustorilor. Acest monument deosebit reprezintă o bijuterie unică în regiune, având o vechime de peste un secol și jumătate.

Este o creație ornamentată cu figuri biblice, dar și cu elemente zoologice și fitomorfe, specifice tradiției islamice. Crucea în sine măsoară 4 metri în înălțime, având o bază cu dimensiunile de 64×43 cm și o impresionantă greutate de peste 6 tone, fiind sculptată în întregime dintr-un singur bloc de piatră. Monumentul este încadrat de patru stâlpi cu înălțimea de 240 cm, care sunt conectați în partea superioară printr-un ingenios sistem de arcade cioplite, fiecare dintr-un singur bloc de piatră.

În plus, alți doi stâlpi îndeplinesc funcția de suport pentru o grindă, cu mențiunea că a doua grindă a căzut la pământ. Această structură complexă și remarcabilă adaugă unicitate și profunzime monumentului. Conform analizei istoricului buzoian Doina Ciobanu, Crucea Manafului se dovedește a fi ultima cruce de dimensiuni atât de impresionante realizată din piatră care încă mai există astăzi.

Crucea Manafului, momument unic în România

Monumentul a fost înălțat în anul 1846, în timpul domniei lui Gheorghe Dimitrie Bibescu, iar numele său este cioplit cu grijă direct pe structura crucii. Impresionant nu doar prin dimensiuni, ci și prin conținut, acest monument îmbină elemente creștine și musulmane.

Printre figurile sacre sculptate pe cruce se regăsesc Sfânta Treime, Sfântul Gheorghe, Dimitrie din Salonic, arhanghelii Mihail și Gavril, reprezentând aspecte ale credinței creștine. Ceea ce surprinde cu adevărat este armonia lor cu motivele decorative specifice culturii musulmane, cum ar fi plantele și animalele.

În cartea sa "Expediție în apă vie" (1981), scriitorul buzoian Corneliu Ștefan aduce în prim-plan soluția pietrarilor care au fost implicați în ridicarea monumentului. Acesta se bazează pe relatări documentate ale unui bătrân pietrar din Bădeni, participant la transportul ultimei cruci mari cioplite în zonă, înainte de izbucnirea Primului Război Mondial. Această mărturie oferă o perspectivă valoroasă asupra metodelor și a măiestriei folosite în procesul de creație a acestei opere impresionante.

Originea acestui monument este învăluită în multiple teorii. Unii susțin că Manafu, un negustor înstărit din zonă, ar fi comandat crucea misterioasă din România. În schimb, alte opinii afirmă că o Doamnă Ghica din Tisău ar fi plătit pentru realizarea acestei opere impresionante. Cu toate acestea, crucea este cunoscută și sub numele de "a Monahului", sugerând că Ioniță Monahul ar fi fost responsabil pentru acest monument, scrie adevărul.

Preotul Mihai Stănescu aduce o altă perspectivă într-o lucrare publicată pe muntesiflori.ro, argumentând că crucea poartă numele "a Manafului" din două motive. Potrivit lui, Manaf Selim/Gheorghe, ginerele preotului Costache Dinu Cârjan și cumnatul postelnicului Ioniță Cârjan, a contribuit la ridicarea baldachinului. În limba turcă veche, „manaf" se traduce ca „monument", după cum subliniază preotul.

Inscripțiile de pe fața vestică a crucii oferă o fereastră către trecut: „Această cruce s-au ridicat în zilele înălțatulu(i) nostru Domn Gheorghe Dimitrie Bibescu vv (voievod, n.r.) 1846". Pe fața sudică, sub braț, se poate citi: „De robu lui Dmnezeu Ioanu Postelnicu sinu popa Costache Dinu Cârjan ot (din, n.r.) satu Viespești".

Cu o emoționantă inscripție pe fața nordică, sub braț, se rememorează numele și viața membrilor familiei: „Cu fiii mei: Nicolae, Ioana, Mafteiu, ereu Gheorghe: Morți: Costandin er, Maria presbitera, Costandin, Dimitrie, Nicolae, Danciu, Dobra". Aceste inscripții constituie o cronică a istoriei și a vieții locale, învăluite în misterul unei cruci pline de semnificații.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net