Misterul morții primului domnitor român care a sfârşit pe câmpul de luptă. A fost fratele lui Mircea cel Bătrân

În documentele din vremea respectivă nu se fac foarte multe menţiuni despre Dan I, însă el a fost domnitor al Ţării Româneşti între 1383 şi 1386, fiind fiul voievodului Radu I şi fratele vitreg al lui Mircea cel Bătrân. Moartea lui Dan I este oarecum învăluită de mister. Cum a decedat, de fapt, acesta?

Dan I a fost domnitor al Ţării Româneşti între 1383 şi 1386 / Foto: Historia.ro
Dan I a fost domnitor al Ţării Româneşti între 1383 şi 1386 / Foto: Historia.ro

Dan I (1354 – 1386) a fost fiul voievodului Radu I şi fratele vitreg al lui Mircea cel Bătrân. A avut doi fii, Vlad I şi Dan II, care la rândul lor au ajuns pe tronul Munteniei. Dan I a fost domnitorul Ţării Româneşti între 1383 şi 1386, fiind menționat prima dată ca domnitor într-un act de donaţie făcut Mănăstirii Cotmeana din judeţul Argeş, care a primit un clopot ce datează de la data de 31 august 1385 şi pe care era inscripţionat: „în zilele binecredinciosului domn Ia Dan voievod”.

Dan I a terminat Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj, care a fost începută de tatăl său, Radu I. Voievodul muntean a luat parte la actul de danie al lăcaşului de cult.

„La începutul domniei dăruite mie de Dumnezeu am aflat în ţara domniei mele, la locul numit Tismana, o mânăstire nu întru toate terminată, pe care sfânt răposatul, binecinstitorul voievod Radul, părintele domniei mele, a ridicat-o din temelie, dar n-a sfârşit-o din pricina scurtimii vieţii”, se arată în actul de danie de la data de 3 octombrie 1385, potrivit Historia.ro.

Misterul morţii domnitorului Dan I

Între Dan I și regele maghiar Sigismund de Luxemburg au avut loc mai multe bătălii, domnitorul neacceptând să devină vasalul acestuia. „Dan voievod cu o puternică oaste a năvălit în ţinuturile castelului Mihald”, se arată într-un document emis la puţin timp după moartea regelui Ludovic I. Se pare că domnitorul muntean ar fi atacat cetatea Mehadia din judeţul Caraş – Severin.

Moartea lui Dan I este învăluită în mister. Majoritatea istoricilor susțin că a murit pe câmpul de luptă: în 1386, domnitorul muntean a intervenit de partea unchiului său Straţimir, ţarul Vidinului, în luptele pe care acesta le purta cu fratele său Ioan Şişman, ţarul Bulgariei de Răsărit, iar Şişman este cel care ar fi tocmit mai mulţi asasini plătiţi pentru a-l omorî pe Dan I, chiar pe câmpul de luptă, la data de 23 septembrie 1386.

Însă, cronicarul grec Laonich Chalkokondil susține că Dan I a murit în urma unui complot pus la cale de către fratele său vitreg Mircea cel Bătrân. „Pe acest Mircea, care fusese domn al acestui neam altădată, chemîndu-l în ajutor şi l-au făcut stăpînitor, înlăturîndu-l pe Dan care domnise mai înainte peste ei”, a arătat Chalcocondil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
tuneluri autostrada jpg
doctorul mircea beuran jpeg
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net