Cum amenajezi corect curtea de la casă pentru a avea o grădină bio plină de legume și plante aromatice. Trucul genial care transformă locul într-o oază de liniște, relaxare și sănătate

Tot mai mulți români aleg să-și cultive propriile legume și plante aromatice, transformând grădina într-o sursă sigură de hrană sănătoasă, dar și într-un refugiu de relaxare și reconectare cu natura. Fenomenul grădinăritului ecologic câștigă teren, pe fondul interesului crescut pentru un stil de viață sustenabil și pentru alimentație curată.

Metode prin care îți poți transforma curtea într-o grădină ecologică / FOTO: Freepik
Metode prin care îți poți transforma curtea într-o grădină ecologică / FOTO: Freepik

Grădinăritul la scară mică: beneficii multiple și primii pași pentru începători

Specialiștii în agricultură ecologică vin cu o serie de recomandări utile pentru cei care își doresc să înceapă o astfel de inițiativă. Potrivit acestora, grădinăritul bio nu este doar un hobby plăcut, ci și o alternativă viabilă la produsele din supermarket, adesea percepute ca fiind mai puțin sănătoase.

Pentru alții, cultivarea propriilor legume este o soluție practică pentru reducerea cheltuielilor din gospodărie. Creșterea popularității grădinilor bio este susținută și de prezența numeroaselor canale media specializate, precum și de accesul la fonduri europene destinate dezvoltării agriculturii ecologice.

 „Agricultura ecologică este o metodă agricolă de producere a alimentelor folosind substanțe și procese naturale, contribuind la o biodiversitate mai mare și la o poluare redusă a apei, aerului și solului. Comisia Europeană o consideră un instrument esențial pentru a face agricultura mai durabilă și a stabilit obiectivul ca 25 la sută din suprafața agricolă a UE să fie cultivată ecologic până în 2030 – un salt semnificativ față de 10,5 la sută în 2022. În perioada 2014–2022, fermierii au primit aproximativ 12 miliarde de euro pentru susținerea practicilor de agricultură ecologică, prin politica agricolă comună”, arată un raport din 2024 al Curții Europene de Conturi, potrivit adevărul. 

Grădinăritul în curți, pe balcoane sau în mici spații verzi aduce beneficii fizice, psihice și materiale, spun specialiștii. Activitatea reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și poate contribui la economii în bugetul familiei.

Alege locul potrivit pentru grădina bio

Organizația britanică Garden Organic, care promovează cultivarea ecologică, oferă un ghid practic pentru începători. Primul pas recomandat: alegerea atentă a locului pentru grădina bio, în funcție de spațiul disponibil și de orientarea față de soare.

„O grădină orientată spre sud va avea soare aproape toată ziua. Una orientată spre nord va fi mai umbrită. Asta nu înseamnă că nu poți cultiva nimic: legumele cu frunze (salată, spanac), unele plante aromatice și fructe de pădure precum coacăzele negre se vor descurca bine. Pereții orientați spre vest absorb căldura după-amiaza și o eliberează noaptea, acționând ca niște „radiatoare naturale”. Grădinile orientate spre est pot fi cele mai problematice: plantele se răcesc seara și noaptea, apoi sunt brusc expuse la soarele puternic de dimineață”, arată specialiștii de la Garden Organic.

Relieful și condițiile microclimatice ale terenului joacă un rol crucial în amenajarea unei grădini ecologice eficiente, avertizează specialiștii. Zonele expuse vântului pot încetini dezvoltarea plantelor, în timp ce un mediu adăpostit „poate face minuni”.

„Pantele abrupte pot duce la scurgerea apei, pierderea solului și a nutrienților. Aranjează straturile de-a lungul curbelor de nivel, nu perpendicular pe pantă, pentru a reduce eroziunea”, recomandă organizația britanică Garden Organic, cunoscută pentru promovarea grădinăritului ecologic.

Calitatea solului este esențială. Un sol bine structurat asigură drenaj și aerare, în timp ce un sol compactat poate sufoca rădăcinile.

„Solurile nisipoase se drenează ușor și se încălzesc mai repede primăvara – ideale pentru rădăcinoase. Solurile argiloase sau lutoase rețin mai bine apa și nutrienții – excelente pentru varză, broccoli și alte brassicaceae”, explică experții.

Și buruienile pot indica starea solului: păpădile semnalează un sol argilos și ușor acid, în timp ce ciulinii preferă solurile umede, neutre sau alcaline.

Planificarea, cheia unei recolte reușite

Un plan de plantare bine gândit îi ajută pe grădinari să evite greșelile frecvente și să obțină o recoltă constantă.

„Plantează ce știi că vei consuma, ținând cont că unele legume produc mult, cum sunt dovleceii, iar altele oferă o singură recoltă, precum morcovii sau usturoiul”, spun reprezentanții Garden Organic.

Un calendar de semănat este esențial: varza plantată primăvara oferă hrană și iarna, iar morcovii semănați în iunie se recoltează toamna târziu. Fasolea uscată poate fi păstrată pentru lunile reci.

Rotația culturilor este o altă practică recomandată pentru a preveni bolile și a menține fertilitatea solului.

„Urmărește principiile grădinăritului ecologic: fără chimicale, cu grijă față de sol, biodiversitate și respect față de natură – indiferent că ești începător sau vrei să treci la grădinărit 100% bio”, subliniază specialiștii.

Plantele potrivite pentru grădina potrivită

Grădinarii sunt sfătuiți să nu aleagă plante doar pentru aspect, ci în funcție de condițiile din grădina lor.

Respectarea principiului ‘planta potrivită, la locul potrivit’ este esențială pentru o cultură sănătoasă”, explică Garden Organic.

Plantele cultivate din semințe proprii se adaptează mai bine mediului și devin mai rezistente în timp. De exemplu, speciile mediteraneene preferă soarele și solul bine drenat, pe când altele prosperă în spații umede și umbrite.

Solul – fundația unei grădini sănătoase

Pentru o grădină productivă, solul trebuie observat și îngrijit. Textura, umiditatea și pH-ul sunt indicatori importanți ai calității.

„Pentru a-ți hrăni solul, folosește materiale bogate, precum compost de grădină sau gunoi de grajd bine fermentat. Acestea eliberează lent nutrienți, îmbunătățesc structura solului și susțin activitatea microorganismelor benefice”, arată Garden Organic.

Grădinarii pot evita săpatul excesiv, care afectează structura solului și încurajează apariția buruienilor. Mulcirea și compostul aplicat la suprafață sunt alternative eficiente. Iar frunzele bine descompuse, încorporate în sol, sporesc capacitatea de reținere a apei și îmbunătățesc textura generală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bloc vechi jpg
image png
mihai eminescu şi veronica micle jpeg
animal 4494180 1280 jpg
image png
iran israel razboi jpg
vas de croaziera jpg
cape town 5283355 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net