Cum arăta igiena personală a domnitorilor români din Evul Mediu? Hârtia igienică a fost inventată abia în secolul al XIX-lea

Cei mai mulți dintre noi avem o imagine mentală asupra Evului Mediu, fie ea pozitivă, ori negativă. Desigur, percepția noastră poate fi modificată de diferitele stereotipuri prevalente în filme și seriale, dar, în general, o problemă reală care a dominat această perioadă a fost lipsa igienei personale, chiar și în cazul regilor! Și poate că vom fi surprinși să aflăm cum stăteau lucrurile pentru domnitorii români!  

Igiena personală era aproape inexistentă în Evul Mediu european / foto: Adobe Stock
Igiena personală era aproape inexistentă în Evul Mediu european / foto: Adobe Stock

Dacă am descrie modul în care ne gândim la Evul Mediu, probabil că cei mai mulți dintre noi am picta un tablou în care niciunul dintre noi nu și-ar dori să se afle, mai ales având în vedere stilul de viață pe care îl cunoaștem astăzi.

Iar deși există și unele părți ale „Epocii întunecate” care sunt doar stereotipuri moderne, în mare parte, calitatea vieții a scăzut enorm în Evul Mediu european, comparativ cu Antichitatea. Iar acest lucru era foarte ușor de sesizat în igiena personală a populației!

Cum stăteau lucrurile în Țările Române

Atunci când vine vorba despre aceste teritorii, lucrurile nu erau foarte diferite, comparativ cu restul Europei. Boierii și domnitorii aveau lângă pat oale de noapte, echipate cu diferite ierburi aromatice, însă conținutul acestora era, apoi, aruncat pe geam, sau dus în gropi menajere.

Apoi, pentru a se curăța după ce își satisfăceau nevoile fiziologice, se foloseau frunze, ori piei de miel. Iar acest lucru se datora faptului că hârtia igienică încă nu exista! Hârtia igienică modernă, în modul în care o cunoaștem astăzi, a apărut de abia în 1857, la New York!

Radu cel Frumos cumpăra săpunuri și parfumuri

Totuși, chiar dacă existau probleme la capitolul igenă, în general, estul Europei stătea ceva mai bine decât părțile occidentale ale continentului! Contactul cu civilizația bizantină, iar apoi otomană, a influențat modul în care oamenii priveau igiena personală, iar Radu cel Frumos, cât și Mircea, fiul lui Mihnea Turcitul, aveau planificate în cheltuieli și banii necesari pentru a cumpăra săpunuri și parfumuri.

Mai mult decât atât, este posibil ca cei din mediul rural să fi stat chiar mai bine decât nobilii, la capitolul igienă personală! Ei se spălau în apele râurilor și pâraielor, mai ales vara, după munci agricole.

Iar cum sănătatea dentară era ignorată de-a lungul Europei, pe la 25 de ani, cei mai mulți oameni deja aveau probleme dentare grave.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alina Maria a României și Nicolae foto personale  jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti 4402855 1280 jpg
26867391 141598513201732 5967900372537180160 n jpg
udare muscate jpg
tigaie jpeg
Zacusca in Post jpg
wojtek ursul soldat captura video jpg
ploaie jpg
telekom jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net