Cum au fost construite și transformate, de fapt, stațiunile de pe litoralul românesc în ani '50. De ce Mamaia este considerată „perla” Mării Negre

Stațiunile de pe litoralul românesc au fost transformate radical în anii '50, când statul român a luat decizia de a sistematiza așezările de la Marea Neagră. Construcțiile au avansat în următoarele decenii și au ocupat o mare parte din jurul plajelor. 

Stațiunea Mamaia în anii 70 / Foto: Delcampe.net
Stațiunea Mamaia în anii 70 / Foto: Delcampe.net

„Această porțiune de litoral a fost studiată de peste 200.000 de de sezoniști”

Cazinoul de la Contanța, hotelul Rex din stațiunea Mamaia, dar și alte complexe turtistice de pe litoralul românesc, erau tranzitate de o mulțime de români și străini încă din perioada interbelică. Cu toate acestea, la sfârșitul anilor 50, micile zone din jurul lor au început să se transforme, iar rezultatele sunt vizibile și în prezent.

„În zona de la nord de Constanţa, utilizând numai o fâșie de 70 metri lăţime în tot lungul localităţii Mamaia, s-ar putea asigura folosirea simultană a plajei pentru 100.000 de sezonişti (astăzi pot fi cazaţi în localitate doar 1.800). La Năvodari, unde încă nu există o staţiune, plaja excepţional de frumoasă — care atinge în unele locuri 1.000 de metri lăţime —, folosită numai pe o fâşie de 100 de metri de la ţărm, ar putea primi 80.000 de sezonişti.

Dintr-o sumară analiză, posibilitatea naturală a folosirii plajelor pe această porţiune de litoral studiată este de peste 200.000 de sezonişti, în timp ce posibilităţile actuale de cazare se ridică în total la 16.000- 17.000 de locuri”, spunea arhitectul C. Lăzărescu, în revista Arhitectura (1955), potrivit adevărul.

Cum au fost construite

Tabăra de copii din Costinești a început să se construiască în 1957, potrivit revista „Arhitectura” (1958). Tot atunci au fost realizate lucrările la rețelele stradale, respectiv cele de alimentare cu apă și de canalizare a stațiunilor, dar și de amenajare a falezelor.

„Calitatea cu totul necorespunzătoare a prefabricatelor, care le-a făcut neutilizabile în proporţie mai mare de 40 la sută şi costul lor ridicat, în condiţiile unei construcţii economice la care preţul este elementul principal de apreciere, ne-au făcut să le folosim actualmente pe o scară foarte redusă.

Ele sunt înlocuite cu plăci monolit, fie în osatură, fie pe zidărie portantă, la care proiectarea specială a panourilor de cofraje refolosibile poate reduce simţitor consumul de material lemnos, ducând la uşurarea întregii construcţii şi la reducerea preţului de cost”, potrivit I.C.S.O.R în 1958.

Stațiunea din Costinești în anii 70 / Foto: Delcampe.net
Stațiunea din Costinești în anii 70 / Foto: Delcampe.net

Mamaia, perla litoralului

Stațiunea Mamaia a devenit cea mai apreciată și căutată de turiștii din toată lumea. Aici au avut loc investiții masive de-a lungul timpului, iar rezultatele se pot remarca și azi.

„Mamaia poartă o marcă distinctă, înscriindu-se printre cele mai valoroase staţiuni maritime din lume. Valoarea ei rezidă, în primul rând, în factorii naturali: plaja (emersă şi submersă) cu orientare optimă (nord-sud) şi nisip cu granulaţie fină; marea cu salinitate agreabilă, platformă continentală în pantă fină, regim de curenţi moderat, absenţa mareelor şi rechinilor; soarele şi regimul helioterm; microclimatul specific (radiaţia ultravioletă şi calorică, regimul eolian — în particular al brizelor); prezenţa lacurilor de apă dulce — Siutghiol (lacul de lapte) şi Tăbăcăriei”, informa revista deja menționată, în 1977.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
masina de spalat webp
Două anotimpuri în România. FOTO observatoruph.ro
image png
drone record guinness china jpg
papa francisc jpg
laza 1 jpg
biserica neagra obiective turistice orasul brasov 6 2048x1536 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net