Cum e să trăiești, de fapt, în Grecia. Sfatul neașteptat primit de un român care vrea să se mute în această țară

Un român care visează să se mute definitiv în Grecia a cerut sfaturile altora care au făcut deja acest lucru. Visul frumos al bărbatului a fost, însă, rapid demontat. Oamenii i-au spus că acolo se muncește mult, mai exact șapte zile din șapte, iar banii sunt puțini, scrie adevărul.ro. 

Grecia, țara iubită de mulți români Foto: Shutterstock
Grecia, țara iubită de mulți români Foto: Shutterstock

Ce curiozități a avut românul care vrea să se mute în Grecia

Un român care își dorește să se mute definitiv în Grecia a apelat la sfaturile altora și a pus întrebări pe grupul "Forum Grecia". „Iau în calcul o posibilă mutare temporară sau definitivă în Grecia. Apelez la cei care au făcut deja un asemenea pas pentru a înțelege cât de imposibil poate fi cu câteva întrebări”, a postat el pe Forum Grecia. 

„Pe insule am șanse să găsesc și un job care să nu aibă treabă cu Horeca (nu știu să gătesc și nici nu am făcut vreodată pe ospătarul)? Cât de bine sau prost plătite sunt joburile pe insulă sau chiar Grecia în general (vreau să știu dacă o persoană necăsătorită ar face față cu cheltuielile raportat la câștiguri)?

Joburile pe insulă înțeleg că sunt temporare. Nu înțeleg cum se procedează cu lunile în care nu muncești. Câștigi ceva de la stat? Ce se întâmplă cu plata contribuțiilor la pensie, sănătate? Exista diferențe notabile de prețuri (pentru localnici, mă refer la chirii, utilități etc) între insule și continent? Cum sunt priviți românii de angajatori în Grecia? Sau străinii în general. Cam care ar fi programul de lucru în Grecia?”, a fost curios acesta.

„Să te aștepți la 5 luni de lucru zilnic, fără zi liberă!"

Răspunsurile nu au întârziat să apară, însă nu au fost cele pe care le aștepta bărbatul. „Practic, în funcție de locul de muncă, atât cât e nevoie și atât cât negociați. ÎNSĂ, cel puțin la joburile de vară, neoficial, să te aștepți la 5 luni de lucru zilnic, FĂRĂ ZI LIBERĂ, măcar 8 ore De ce? Pentru că pur și simplu AȘA E LA EI.  Pentru că în general afacerile DE FAMILIE deschise vara au în componența echipei rudele care trag să le fie bine. Au pretenția și de la angajați, pe care îi plătesc între 1.000 și 2.000 euro pe lună, să tragă și ei la uzină alea 5 luni, că după aia se închide sezonul”, a explicat Dan.

Pe insule (turism) o să muncești de la Paște până prin septembrie-octombrie, de luni până luni, minim 10 ore pe zi. Dacă ai avut un șef mai corect și nu te bagă la part time iarna, primești șomaj vreo 400€ , deci ce câștigi vara cheltui iarna! Să nu te gândești că o să pui vreodată bani deoparte mai ales ca și celibatar! De integrat o să te integrezi ușor ca român (e aproape aceeași mentalitate). În rest soare, mare, turiste … A! Și dacă te gândești la pensie, vreo 500€! Hellas e paradis”, a detaliat un alt român. 

Cum e să trăiești în Grecia

„Viața pe insule este ușoară ca turist și dificilă ca locuitor permanent”, a concluzionat Liliana. Ea a răspuns punctual la întrebările tânărului: 1. Vă recomand să aveți actele necesare pregătite, apostilate, să le traduceți în greacă la traducători autorizați (în Grecia) și apoi să apostilați traducerile (asta o face traducătorul)- informații găsiți pe grupurile românești. 2. Să vă instalați pe laptop/telefon posibilitatea de a traduce din greacă în română pentru a înțelege mai ușor.

3. Să vă orientați către o anumită zonă-insulă și să căutați grupuri locale de muncă/angajare. 4. Să căutați un prim job cu cazare. Astfel, aveți rezolvată prima și cea mai mare problemă pe insule, cazarea. Apoi, împreună cu angajatorul puteți să porniți actele de rezidență. Dacă nu, e mai greu să găsiți cazare cu acte deoarece toate documentele pleacă de la achiziția unui nr. De telefon, apoi cont în banca", a explicat aceasta. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net