Cum îți pregătești copilul pentru prima tabără. Livia Graur și-a trimis fetița la Dâmbovicioara: „Am mari emoții!”

Ultima actualizare:

    Renata, fiica prezentatoarei tv Livia Graur, a plecat duminică în prima ei vacanță fără părinți
Renata, fiica prezentatoarei tv Livia Graur, a plecat duminică în prima ei vacanță fără părinți

După un an școlar greu și plin de provocări, acum, în iulie, a început sezonul taberelor. Pentru copiii care sunt la prima experiență de acest gen, cum este Renata (8 ani), fetița Liviei Graur, emoțiile sunt mari, la fel și provocările. Iată cum a pregătit-o prezentatoarea tv, ce i-a pus în bagaj, dar și ce sfaturi pentru părinți au învățătorii și psihologii!

Prima tabără, prima vacanță fără părinți a unui copil, este un pas important din viața lui. Pentru ca experiența să fie una frumoasă, e necesar să se țină cont de câteva recomandări.

  • Vârsta. Poți să-ți trimiți copilul în tabără de la 6-7 ani, începând cu clasa zero. Totuși, vâsta este doar un număr. Contează cu adevărat cât de adaptat și independent este cel mic. „Fiecare părinte trebuie să evalueze cât de bine s-ar descurca singur copilul lui – dacă știe să se spele singur și are deprinderi elementare de igienă, dacă știe să se schimbe, dacă e ascultător, are grijă de propriile lucruri etc.”, aflăm de la psihologul Mihaela Vintilă.
  • Alegerea taberei trebuie să se facă de comun acord cu copilul. „În primul rând întreabă-l pe el dacă vrea să meargă și alegeți împreună tabăra, destinația. Acceptarea din partea celui mic trebuie să fie de 100%, totul să fie o plăcere și o bucurie, nu o obligație care se poate sfârși cu plânsete”, adaugă psihologul.
  • Ce îi spui înainte. Copilul trebuie pregătit din timp pentru prima tabără din viața lui. Cu cel puțin două săptămâni înainte lasă-l să fie mai independent, să se spele singur, să se îmbrace, învață-l să își țină lucrurile în ordine și vezi cât de bine se descurcă. Spune-i că acolo va fi un program de respectat, că trebuie să asculte de doamna, să nu facă mofturi la mâncare, să stea mereu cu grupul.


    Mihaela Vintilă, psiholog
Mihaela Vintilă, psiholog

Prezentatoarea Prima TV Livia Graur recunoaște că trece în această perioadă prin emoții mari. Fetița ei, Renata, a plecat duminică în prima ei tabără. „Eu zic că prima tabără este unul dintre cele mai importante momente din viața ei. Spun asta pentru că știu, din copilăria mea, că acestea au fost unele dintre cele mai frumoase momente. Eu am mers anual în tabără, încă din clasa întâi, și îmi amintesc cu câtă nerăbdare și plăcere așteptam ziua plecării. Nu dormeam în noaptea de dinainte și mă pregăteam cu săptămâni întregi în avans”. Așa a făcut acum, cu fetița ei, care a plecat cu alți 11 colegi de clasă și cu doamna învățătoare la Dâmbovicioara. „Pot să spun că facem provizii pentru această plecare de câteva luni, iar Renata doar despre asta a vorbit. De altfel, s-a pregătit din timp pentru testul «independenței» – a început să facă duș singură, iar cel mai greu i s-a părut să potrivească temperatura apei. Pare puțin lucru, dar la nici 8 ani, cât are ea, nu e. Abia așteaptă să împartă camera cu o colegă de clasă, este prima dată când doarme cu altcineva”, ne spune Livia Graur.

Hăinuțele, împachetate pe zile


    Punguțele cu haine au etichete
Punguțele cu haine au etichete

Nu e atât de simplu pe cât pare să îți trimiți copilul de nici 8 ani o săptămână de acasă. Mai ales dacă nu a fost obișnuit până acum să aibă grija îmbrăcatului. Pentru a-i ușura sarcina Renatei, Livia Graur i-a împachetat hainele pe zile. „I-am pus câte un schimb complet în punguțe individuale și pe fiecare am scris ziua. Cum nu știu cum va fi vremea, în fiecare punguță i-am dat atât pantaloni scurți, cât și lungi, un tricou și o bluză cu fermoar. Am pus și câteva tricouri de rezervă, dar și câteva perechi de pantaloni”. Din bagaj nu lipsesc: săpunul, gelul de duș, periuța și pasta de dinți, deodorantul, parfumul, prosoape, papuci de cameră, două tipuri de pijamale, trusa cu bentițe de păr, dar și măști de protecție, dezinfectant pentru mâini și o punguță cu dulciuri și crănțănele.

Plecarea în această tabără a fost strict alegerea fetiței, iar părinții nu au putut decât să o încurajeze: „E modalitatea perfectă de a deveni mai independentă și mai conștientă de nevoile ei. Sunt convinsă că se va întoarce cu cele mai frumoase amintiri!”.

Beneficiile unei tabere

Nicoleta Păvăloaie, învățătoare la Școala Gimnazială nr. 149 din București, susține că taberele sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor, în primul rând pentru că îi responsabilizează. „Jocurile din tabără îi ajută foarte mult la construirea spiritului de echipă. Totodată, taberele sunt un bun prilej pentru ca cei mici să se apropie de cadrele didactice. Se vor vedea reciproc într-un alt context, ceea ce le va consolida relația, iar asta se va vedea în atitudinea față de școală și față de învățare”.

Tu unde îți trimiți copilul în această vară?

Dacă școala la care merge copilul tău nu organizează tabere, poți alege o variantă independentă. La o simplă căutare pe google vei găsi tabere tematice, pe categorii de vârstă, în destinații variate, potrivite pentru toate gusturile și nevoile. Academia 1,61 organizează în perioada 13-18 iulie o tabără de supraviețuire pe Valea Bratiei, urmează (25-29 iulie) tabăra de biciclete la Rucăr. Himalaya Travel are tabere de vară pentru copii de la 5 ani în sus. Unele sunt de creație, altele de escaladă, de vânătoare de comori, de echitație, tabere la cort sau chiar în Grecia. Copiii pot îmbina chiar utilul cu plăcutul: Cambridge Camps organizează tabere în limba engleză, Smart Education are tabără de improvizație, iar Logischool de IT.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net