Cum petrecem prima zi de Crăciun. Aranjatul mesei și bunele maniere în familie

Ultima actualizare:

Crăciunul este o sărbătoare de familie și ocazia perfectă ca toată lumea să își adune oamenii dragi în jurul mesei festive. Bucuria de a sta împreună nu trebuie umbrită, totuși, de gesturi nepotrivite, lipsite de tact ori eleganță, chiar dacă vă cunoașteți de-o viață. 

image

La mesele familiale obișnuite, vă mai permiteți să renunțați la etichetă, însă la zi de sărbătoare, cum este Crăciunul, există anumite reguli de bun simț care nu ar trebui încălcate niciodată nici de gazde, dar nici de invitați.

Aranjatul mesei de Crăciun 

O atenție deosebită trebuie să dați aranjării mesei. De la fața de masă, la decorațiuni și locul farfuriilor, totul trebuie să creeze o atmosferă caldă și primitoare. O față de masă din țesături natural și decorațiuni alese cu grijă, astfel încât să nu fie prea voluminoase ori prea încărcate trebuie să fie alese astfel încât să nu ocupe prea mult spațiu sau să îi împiedice pe invitați să se vadă între ei. Fiecare farfurie va fi dublată de o alta care se așază dedesubt, pentru serviciu, care va fi utilizată doar pentru a pune pe ea farfuria din care mâncăm. Pe prima farfurie se pune un șervețelul frumos împăturit, preferabil cu motive specific sărbătorii, iar furculițele în partea stângă, aliniate de la dreapta spre stânga în ordinea utilizării lor. Cuțitele se pun în dreapta farfuriei, cel mai îndepărtat fiind pentru primul fel de mîncare. În față farfuriei stau lingura de supă și cea de desert. Paharele se pun tot în fața farfuriilor, fiind trei tipuri: de țuică, de vin și de apă. Nu trebuie să lipsească solnițele și recipientele pentru piper, iar pâinea se pune în două-trei coșulețe, repartizate simetric. De asemenea, sticlele de apă și de vin ar trebui dispuse simetric pe masă. 

Bunele maniere la masa de Crăciun   

La masă veți sta drepți, dar nu încordați. Picioarele nu trebuie întinse prea tare, iar brațele sau coatele nu trebuie să stea pe masă. Nici telefoanele, cheile, gențile nu vor fi înșirate pe masă. Regulile impun să nu cereți gazdei un anumit produs, dacă aceasta nu l-a oferit în prealabil, pentru că s-ar putea să nu-l aibă și astfel s-ar simți jenată. Este politicos să răsplătiți efortul celui care a gătit cu un compliment delicat la adresa felurilor de mâncare. În schimb, musafirul trebuie să mănânce așa cum gătește gazda. Își mai poate adauga sare sau piper în mâncare, însă numai după ce a gustat preparatul, în caz contrar gestul poate fi considerat o insultă pentru bucătar. Porțiile pe care le puneți în farfurii trebuie să fie mici, astfel încât să le puteți termina. Este nepoliticos să vă umpleți farfuria și să lăsați mai mult de jumătate neatinsă. Conversația trebuie să fie agreabilă, evitându-se discuțiile neplăcute sau glumele indecente. De asemenea, șicanele sau observațiile nu au ce căuta la masă. Telefoanele mobile ar trebui setate pe modul silențios și, pe cât posibil, trebuie evitat să vorbiți la telefon în timpul mesei. Totodată, la masă nu căscați, nu vă suflați nasul și nu faceți niciun alt gest care i-ar putea indispune pe ceilalți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Foto Getty Images jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ramnicu valcea1 jpeg
poze trucate eleve AI jpg
anglia png
femeie haine dulap shutter jpg
image png
istock masini parcate parcare jpg
poarta neagra trier germania jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net