Cum poate România să devină o mare putere economică regională: „Austria și Ungaria sunt disperate”

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat progrese semnificative pe plan economic, însă disparitățile în nivelul de trai persistă, mai ales în zonele rurale și mici orașe provinciale. Cu toate acestea, există economiști care continuă să vadă potențialul economic al țării, iar Andrei Caramitru se numără printre aceștia, scriu cei de la Adevărul.

OMV Petrom. Foto: Adevărul.
OMV Petrom. Foto: Adevărul.

Caramitru susține că România ar putea deveni o mare putere economică regională

România se confruntă cu provocarea de a fi exclusă din Spațiul Schengen de către Austria, în ciuda implicării semnificative a austriecilor în achiziționarea de active și companii în țară. Andrei Caramitru susține că România ar putea deveni o mare putere economică regională prin câștigarea unor bătălii cheie în următorii 10 ani.

Primul front important pe care România ar trebui să îl abordeze este cel al rutelor comerciale și al logisticii. Deschiderea unor rute terestre prin intrarea în Spațiul Schengen și construirea de infrastructură esențială ar transforma complet perspectiva economică a țării. Această mișcare ar înfrunta opoziția Austriei și Ungariei, care sunt, conform lui Caramitru, "disperate să blocheze asta".

Caramitru consideră că România ar trebui să recupereze controlul asupra Petrom

Al doilea aspect crucial identificat de Caramitru este energia. El susține că România ar trebui să recupereze controlul asupra Petrom și să investească în energie nucleară și gaze din Marea Neagră pentru a deveni principalul producător regional. O fuziune între Petrom, Hidroelectrica și Romgaz ar crea o gigantescă companie est-europeană, considerată esențială pentru independența energetică a țării.

Un al treilea front important ar fi dezvoltarea unei influențe semnificative în Balcanii de Vest. Caramitru propune investiții și extindere în zonă pentru a contrabalansa influența austriecilor și maghiarilor. Aceasta ar implica implicarea unor companii românești precum BT, Dedeman și eMAG, alături de colaborări cu Turcia pentru a contracara prezența austriecilor în regiune.

Prin abordarea acestor fronturi strategice, România ar putea deveni o mega-putere regională, transformând Viena și Ungaria în izolare și consolidându-și poziția în cadrul pieței economice regionale. Perspectivele lui Caramitru sugerează că aceste schimbări nu doar sunt posibile, ci inevitabile în viitorul apropiat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net