Cum s-au cunoscut soții Ceaușescu. Povestea mai puțin știută a concursului de frumusețe pe care Elena l-a câștigat pe nedrept

Elena și Nicolae Ceaușescu sunt descriși de contemporani ca fiind un cuplu bolnăvicios. S-au cunoscut în perioada interbelică, între două perioade de detenție ale lui Nicolae Ceaușescu. Deși detaliile exacte ale întâlnirii lor sunt puțin cunoscute, acestea au fost analizate cu atenție de istorici.

Nicolae și Elena Ceaușescu au trăit o iubire bolnăvicioasă / foto: arhiva
Nicolae și Elena Ceaușescu au trăit o iubire bolnăvicioasă / foto: arhiva

Cuplul Ceaușescu a devenit unul dintre cele mai cunoscute din Europa comunistă, influențând profund destinul României timp de decenii.

Nicolae Ceaușescu a fost puternic influențat de soția sa, Elena, care era adesea descrisă drept o „eminență cenușie” a regimului totalitar din România. În timp ce Nicolae era considerat un „comunist de omenie”, Elena era percepută ca un „geniu al răului”.

Această dualitate în percepția publică subliniază complexitatea și contradicțiile din cadrul conducerii comuniste a României.

După instaurarea regimului comunist și ascensiunea la putere a lui Ceaușescu, cei doi au devenit de nedespărțit. Martorii vremii afirmau că Nicolae nu putea fi fără Elena, evidențiind astfel cât de profund depindeau unul de celălalt.

Nicolae și Elena Ceaușescu, o iubire „anormală”

Relația dintre Nicolae și Elena a fost frecvent caracterizată ca o iubire obsesivă și o dependență reciprocă.

„Cele două personaje și activitățile din birourile lor funcționau pe principiul vaselor comunicante. În logica normală a senectuții s-ar fi produs o anume disoluție a cuplului. Și o remodelare a cotidianului după boli cronice, nepoți sau hobby-uri amânate. Ei se propteau însă, unul de celălalt, în jilțurile puterii. O dragoste bolnavă părea să-i fi legat pe vecie. Nu se încredeau decât unul în altul. Faraonul și Faraoana lui - tiranii poporului”, scria Lavinia Betea, doctor în psihologie în „Ceaușescu și epoca sa”.

Detaliile despre începuturile relației lor sunt documentate și menționate în mărturii contemporane, însă multe aspecte rămân ambiguu. Există numeroase povești și zvonuri locale care înconjoară acest timp.

Elena, cunoscută în tinerețe ca "Lenuța lui Briceag", a crescut în satul Petrești din județul Dâmbovița, într-o familie mai înstărită decât cea a viitorului ei soț. Tatăl ei deținea un mic magazin de articole gospodărești unde vindea, printre altele, bricege, de unde și porecla sa, „Lenuța lui Briceag”.

Elena Ceaușescu, născută în 1916 sau 1919, era descrisă în tinerețe ca fiind subțire și înaltă. A absolvit doar patru clase, obținând rezultate slabe. În Bucureștiul interbelic, Lenuța a început să lucreze ca ucenică în industria textilă la Uzinele Lantex.

Rașela Rozensfeld, o colegă de muncă influentă cu idei comuniste, a fost mentorul ei. Rozensfeld a avut un impact semnificativ asupra convingerilor Elenei, care în cele din urmă s-a alăturat Partidului Comunist Român în 1937.

Prima întâlnire, învăluită în mister, a avut loc într-un context tumultuos al anilor '30

Elena Ceaușescu, atrasă de ideile comuniste din cauza condiției sale sociale, a fost influențată puternic de fratele ei, Gogu Petrescu, și de prietena sa, Rașela Rozensfeld. Sub aceste influențe, s-a alăturat Cercului Cultural Muncitoresc și, în cele din urmă, în 1937, a devenit membră a Partidului Comunist Român, potrivit Adevarul. 

În același an, Nicolae Ceaușescu era deja un activ militant comunist și un ilegalist cunoscut. Arestate de mai multe ori pentru activitate comunistă, inclusiv în închisoarea Doftana, el și-a consolidat reputația de agitator periculos. 

În 1938, după eliberarea sa, a avut loc întâlnirea crucială cu Elena Petrescu, detalii despre care rămân vagi și înconjurătoare de legende.

Se spune că întâlnirea ar fi fost intermediată de Gogu Petrescu, fratele Elenei, deși au existat și speculații despre o presupusă relație romantică între Elena și fratele său mai mare, Marin Ceaușescu.

Admirându-l pe Nicolae pentru statutul său de erou al mișcării comuniste și pentru devotamentul său față de cauza proletară, Elena a fost, la rândul ei, fascinată de acest tânăr lider.

Concursul de frumusețe fraudat

Momentul definitoriu în relația lor a fost balul muncitoresc din 13 august 1939, unde Nicolae a organizat fraudulos un concurs de frumusețe în favoarea Elenei, ajutând-o să câștige titlul de "Regina Muncii". Această victorie simbolică a marcat începutul unei relații romantice care a culminat cu căsătoria civilă în 1947.

Executați pe 25 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte pentru genocid și alte crime, marcând astfel sfârșitul regimului lor comunist în România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Berecleanu Andreea la Londra 5 (1)   Copy jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
netflix pixabay jpg
index webp
milky way 67504 1280 jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
arable violets 4224439 1280 jpg
politia politist trafic jpg
 Vasile Gorgos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net