Cum să modernizezi o casă veche în 10 pași
Atunci când ai o casă veche, care nu a fost renovată de ceva timp, defecțiunile și stricăciunile sunt mereu un risc, iar confortul locatarilor lasă de dorit. În plus, casele vechi nu sunt termoizolate corespunzător, iar lipsa lor de eficiență se traduce în cheltuieli lunare suplimentare.
De aceea, pe termen lung, poate fi mai rentabil să nu amâni renovarea casei. Acesta poate fi un proces lung și costisitor, însă, în final, casa va fi mai sigură, mai eficientă energetic, mai confortabilă și mai frumoasă. Iată care sunt principalele aspectele de care ar trebui să te ocupi pentru transformarea casei într-una modernă, atât ca funcționalitate, cât și ca aspect:
1. Sistemul de încălzire
Majoritatea caselor vechi au încălzirea prin sobe, iar unele nu sunt racordate la rețeaua de gaz. Pentru acestea, o soluție excelentă poate fi centrala termică pe peleți, așa cum sunt cele de pe quickshop.ro, datorită consumului mic și a întreținerii simple. În funcție de nevoile locuinței, poți opta și pentru centrale cu boiler pentru încălzirea apei. Verifică dacă țevile și caloriferele funcționează optim sau instalează unele noi, dacă e nevoie.
2. Acoperișul
Evaluează starea acoperișului. Unele case au acoperișuri rezistente, care au nevoie doar de reparații și de vopsit. În alte cazuri, e posibil să fie nevoie ca totul să fie înlocuit. Ca să nu te confrunți ulterior cu probleme costisitoare, așa cum sunt infiltrațiile de apă, asigură-te că acoperișul este corect hidroizolat.
3. Ferestrele și ușile
Ferestrele vechi pot avea un aer autentic, însă ele nu izolează bine încăperile și permit pierderile de căldură. Pentru o casă cât mai eficientă energetic, ferită de poluare fonică, poți înlocui ferestrele vechi cu unele termoizolante, de tip termopan. Dacă preferi un stil mai tradițional, poți opta pentru ferestre din lemn stratificat.
În cazul ușilor, le poți recondiționa, făcându-le să arate la fel de bine ca în trecut, sau le poți schimba cu totul. O soluție de compromis ar fi să cureți bine ușile și să schimbi mânerele și yalele cu unele mai noi și aspectuoase.
4. Pereții
Casele vechi arată semne de uzură la nivelul pereților, așa că o simplă zugrăveală nu este suficientă. Înainte de aceasta, trebuie reparate orice imperfecțiuni, denivelări sau crăpături.
5. Pardoselile
Dacă pardoseala originală este din parchet masiv, îl poți recondiționa, în loc să îl înlocuiești cu parchet laminat nou. Procesul de recondiționare presupune consolidarea lamelelor, rașchetarea și șlefuirea, chituirea și șlefuirea chitului, finisarea, aplicarea grundului și, în final, lăcuirea. Gresia și faianța pot fi și ele recondiționate, prin vopsirea plăcilor ceramice și înlocuirea chitului din rosturi.
6. Izolația
Verifică pe unde pierzi căldura din casă. Cele mai mari pierderi au loc de obicei prin acoperiș, însă pot apărea și din cauza ferestrelor și ușilor necorespunzătoare. Pentru o casă complet izolată, asigură-te că podelele, pereții și podul sunt protejate termic.
7. Sistemul electric
Sistemul electric este cel mai probabil învechit, așa că îți poate face probleme când e folosit intens. Programează o inspecție din partea unui specialist și pune în aplicare recomandările acestuia.
8. Stilul casei
Renovările nu sunt făcute doar pentru funcționalitate, ci și pentru a face casa un loc mai plăcut. Ca să te bucuri de o amenajare interioară estetică, dar cu mai puțin efort, stabilește de la început un stil și aplică-l cu consecvență, fie că optezi pentru un stil contemporan, fie pentru unul minimalist, scandinav sau clasic, tradițional ori rustic.
9. Finisajele și obiectele sanitare
Casa nu va arăta cu adevărat modern până când nu îi actualizezi finisajele. Acest proces ar trebui să includă zugrăvirea pe interior și exterior, instalarea corpurilor de iluminat (lustre, lămpi, spoturi LED), înlocuirea obiectelor sanitare învechite (chiuvete, closet, duș sau cadă) și nu numai.
10. Mobila și aparatura
Dacă dorești un aspect consecvent al amenajării interioare, te poți orienta către seturi de mobilă pentru bucătărie, living și dormitor. Dacă dorești să păstrezi din vechile piese de mobilier, poți opta pentru un stil vintage, eclectic sau boem. Pe lângă mobilă nouă, e posibil să fie nevoie de adăugarea diferitelor aparaturi, cum ar fi frigider și aragaz, dacă cele existente nu sunt într-o stare bună.
Odată ce casa e renovată iar mobila și aparatura au fost înnoite, adaugă decorațiuni precum: pernuțe, artă înrămată, plante, statuete și nu numai. Rămâi consecvent stilului decis anterior și unei game de culori, astfel încât clădirea să nu pară prea încărcată sau prea colorată.