Cum să scapi de moliile care strică hainele? 3 sfaturi simple și eficiente

Dacă nu ai avut încă molii de îmbrăcăminte în casa ta, consideră-te norocos! Aceste mici creaturi se hrănesc cu fibrele de țesături și alte tipuri de textile și uneori chiar ajung să-ți strice hainele preferate dacă nu sunt identificate și eradicate rapid. Vă vom arăta cum să faceți față acestei situații și să puneți capăt moliilor.

Dacă nu ai avut molii de îmbrăcăminte în casa ta, consideră-te norocos! Foto: Click.
Dacă nu ai avut molii de îmbrăcăminte în casa ta, consideră-te norocos! Foto: Click.

Ai observat cu uimire că una dintre hainele tale conține mici găuri fără ca tu să știi motivul! S-ar putea ca sursa problemei să fie moliile de haine. Iată 3 sfaturi și trucuri pentru a scăpa de ele înainte de a vă deteriora și mai mult garderoba.

Cum să identifici moliile de haine?

Cu excepția moliilor de cămară sau a moliilor de mâncare care, după cum sugerează și numele lor, iubesc mâncarea, cei în cauză se înfruptă cu hainele tale. Se mai numesc și molii textile și sunt vizual destul de asemănătoare cu fluturii.

Acestea le vei găsi în dulapuri și, în cazuri mai avansate, s-ar putea să dai peste larve lipite de fibre naturale precum mătase, blană, lână sau in. Această stare de fapt ne încurajează să adoptăm un reflex: să ne spălăm hainele înainte de a le pune în dulapuri. Hainele noastre dacă conțin transpirație o să le atragă.

Cum să lupți împotriva moliilor

Este posibil să lupți împotriva molii cu sfaturi și soluții naturale

Curățați și aruncați hainele infestate cu molii

Pentru hainele deosebit de infestate, va trebui, din păcate, să scapi de ele. Pentru celelalte, scuturați-le și puneți-le în coșul de rufe. Spălați-le în apă fierbinte și detergent apoi uscați-le la temperatură medie pentru a eradica larvele. Alternativ, puteți adăuga oțet alb la mașina de spălat pentru a vă dezinfecta hainele. Apoi uscați-le în lumina directă a soarelui pentru a preveni proliferarea în continuare în cazul în care vrreo larvă a supraviețuit.

Dacă te confrunți cu păianjeni, muște, viespi sau alte tipuri de insecte, trebuie să știi și că există mai multe plante de apartament care să le respingă.

Aspirați și curățați regulat 

Va fi necesară o curățare temeinică pentru a preveni alte probleme cu dăunătorii. Curăță dulapul cu aspiratorul, trecând prin toate sertarele pentru a îndepărta ouăle de molii și larvele prin înmuierea unei cârpe curate cu dezinfectant sau oțet alb. De asemenea, aspirați perdelele, covoarele de lână și alte zone ale proprietății dvs. Nu uitați să vă întrețineți paturile pentru a preveni apariția ploșnițelor.

Ce plante țin moliile departe

Păstrați pliculețe de lavandă sau alte arome în sertare pentru a lupta împotriva moliei

Întrucât moliilor nu le plac mirosurile puternice precum lavanda, vă sugerăm să pregătiți pungi mici de tul în care să puneți unul dintre următoarele ingrediente: frunze uscate de lavandă, foi de dafin sau mai mult cimbru. Arome foarte eficiente pentru a speria moliile pe lângă parfumarea dulapului. De asemenea, puteți folosi cuișoare, rozmarin sau mentă.

O altă tehnică este să impregnezi bile de bumbac cu câteva picături de ulei esențial de lavandă, eucalipt sau lemongrass și să le așezi în locuri strategice din dulapul tău.

Abțineți-vă de la folosirea de naftalină pentru a eradica moliile

În timp ce mingiile de naftalină vin adesea în minte pentru a respinge tot felul de paraziți, acest „insecticid” rămâne un produs chimic care este recomandat să fie ținut departe de copii și animale de companie. Într-adevăr, prezintă riscuri pentru sănătate.

Pentru a descuraja moliile, puteți sigila îmbrăcămintea de sezon în pungi etanșe sau cutii de carton. De asemenea, puteți folosi lemn de cedru ca repulsiv natural sau chiar ulei esențial de cedru pentru a preveni invazia molilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net