Cum să te pregătești pentru o intervenție chirurgicală

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Suteren/ Shutterstock
Sursă foto: Suteren/ Shutterstock

La nivel mondial, 45% dintre erorile medicale apar în sala de operație și aproape jumătate dintre acestea pot fi prevenite.

Viața unui om stă, așadar, în mâinile unui chirurg, dar sunt puțini pacienți care se informează în prealabil despre operația la care vor fi supuși sau despre medicul care va realiza procedura. Indiferent că este vorba despre o operație pentru schimbarea implantului mamar, o intervenție oculară sau o apendicectomie, documentarea înainte de o procedură chirurgicală este extrem de importantă.

Iată câteva ponturi de care să ții cont când te pregătești pentru o intervenție chirurgicală:

Cum alegi chirurgul

Dacă urmează să fii supus unei operații elective, ai posibilitatea de a alege chirurgul. În acest caz, este important să ții cont de recomandările celorlalți. Medicul primar sau un prieten care a trecut printr-o intervenție chirurgicală similară îți pot da anumite sugestii despre cei mai buni specialiști din domeniu. Cu toate acestea, este important să faci propriile verificări, iar aici motorul de căutare Google îți poate fi de mare folos. Care sunt realizările sale? Ce rată de succes are în sala de operație? A mai efectuat o astfel de procedură? - Iată câteva dintre întrebările la care ar fi indicat să găsești răspunsuri înainte de a intra în sala de operații.

De asemenea, este important și spitalul pe care îl alegi pentru operație. Studiile arată că rezultatele nu sunt foarte bune într-un spital în care sunt realizate mai puțin de 10 intervenții chirurgicale de un anume tip pe an. Rezultatele într-un spital cu un volum mare de operații sunt mai bune (mai ales în cazul unor proceduri ortopedice sau cardiovasculare), pentru că au mai multe resurse, proceduri și o echipă cu experiență, care poate face față potențialelor complicații.

Cum alegi tipul de intervenție chirurgicală

Când vine vorba despre o operație electivă, oamenii pot alege tipul unei astfel de intervenții chirurgicale. Cea mai frecventă metodă este cea tradițională - operația deschisă. Totodată, abordările non-invazive, prin laparoscopie, au devenit din ce în ce mai frecvente. În acest caz, inciziile sunt mai mici - față de tăieturile mari din operațiile clasice -, complicațiile sunt mai puține, iar timpul de vindecare este mai rapid. În plus, în ultimii ani, există varianta unei chirurgii laparoscopice, cu intervenția roboților. De exemplu, cu ajutorul robotului da Vinci, pot fi realizate mai multe intervenții în chirurgia oncologică, digestiva, în urologie, ginecologie și chirurgie toracică.

Așadar, este important să știi dinainte ce tip de abordare va avea chirurgul care va efectua operația, care sunt riscurile și avantajele unui asemenea tip de intervenție și care sunt opțiunile alternative.

Cum alegi anestezistul

Majoritatea pacienților încearcă să găsească cel mai bun chirurg pentru o operație de care au nevoie, însă sunt puțini aceia care se documentează și în privința anestezistului.  Acesta este cel care analizează istoricul medical al pacientului și stabilește tipul de anestezie potrivit.

Anestezistul va fi prezent în sala de operație, pe parcursul întregii intervenții chirurgicale, iar rolul lui este de a administra anestezic local sau general, astfel încât pacientul să nu simtă durere. O cercetare recentă a arătat că, în timpul unei anestezii generale, creierul se află într-o stare asemănătoare cu cea a somnului, iar, în acele momente, unele regiuni ale acestuia sunt capabile încă să proceseze senzaţiile din mediul înconjurător, chiar dacă pacientul nu-şi aminteşte nimic în momentul în care se trezeşte.

Cu cât gradul de pregătire al anestezistului este mai mare, cu atât reacțiile postoperatorii sunt favorabile pacientului, așadar este important să alegi un specialist în domeniu.

Indiferent de intervenția chirurgicală la care urmează să fii supus, cel mai important lucru pe care e bine să-l faci pentru a fi pregătit este să te documentezi în privința personalului medical (de la chirurg și anestezist până la asistente și infirmiere), să afli cât mai multe informații despre operațiile anterioare realizate la spitalul pe care îl ai în vedere și să fii pregătit să pui cât mai multe întrebări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net