Cum să-ţi achiţi taxele şi impozitele locale în acest an. Care sunt modalităţile de plată
Dacă vrei să-ţi plăteşti încă de pe acum dările la stat, află că, în Bucureşti, impozitele pe anul 2015 la casă şi maşină au rămas la nivelul celor de anul trecut. Mai mult, dacă achiţi sumele integral, până pe 31 martie, vei beneficia de o reducere de 10% din valoarea totală. Iată care sunt modalităţile de plată şi calendarul fiscal pe anul 2015!
• Nu plăteşti? Rişti penalizări şi dobânzi mai mari. Până pe 31 martie, fiscul oferă o reducere de 10% românilor la plata taxelor locale, în categoria cărora intră taxa pe casă şi maşină. Dacă plata taxelor depăşeşte termenul, suma creşte în fiecare zi cu 0,02%. De asemenea, în fiecare zi se aplică o dobândă penalizatoare de 0,04% din sumă, ceea ce urcă valoarea totală a penalizării zilnice la 0,06%. Aceste taxe locale trebuie achitate în două tranşe: prima jumătate se plăteşte până la data de 31 martie, iar cea de-a doua până pe 30 septembrie.
• Ai două sau mai multe case? Impozitul creşte cu peste 150%. Taxele şi impozitele locale rămân în 2015, în general, la nivelul celor de anul trecut, au anunţat administraţiile locale. Conform Codului fiscal în vigoare pentru 2015, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% din valoarea imobilului şi a unor indici în funcţie de suprafaţă, tipul clădirii, dotările acesteia, anul construirii, rangul localităţii şi zona în care este situată. În cazul proprietarilor care deţin mai multe clădiri în afara celei de domiciliu, impozitul datorat creşte cu 65% pentru cea de-a doua, 150% pentru cea de-a treia şi este de trei ori mai mare în cazul în care se deţin mai multe imobile.
Iată calendarul fiscal pe anul 2015
• 15 ianuarie - Cei care obţin venituri din închirieri de locuinţe (sub 5 contracte), din activităţi independente sau agricole impuse pe bază de normă de venit şi din drepturi de proprietate intelectuală trebuie să depună la Fisc Declaraţia privind venitul estimat. (Formular 220).
• 26 ianuarie - Românii care obţin venituri din străinătate pentru activităţi în România trebuie să depună Declaraţia prinvind veniturile obţinute din salarii (Formularul 224). Se achită lunar.
• 25 martie – Plătitorii de impozit pe profit trebuie să-şi declare şi să plătească acest impozit pe anul 2014 (Formular 101). Tot până în această zi trebuie plătite contribuţiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) aferente trimestrului I.
• 31 martie – Românii trebuie să-ţi plătească taxele locale pe clădiri, terenuri şi autovehicule (prima tranşă).
• 25 mai - Depunerea declaraţiilor privind veniturile realizate din România sau din străinătate, după caz, pentru fiecare categorie şi sursă de venit pentru anul trecut (formularul 200 şi 201). Depunerea cererii privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ (Formular 230). Depunerea declaraţiei privind impozitul pe construcţii şi plata impozitului pe construcţii, prima rată. Impozitul pe construcţii se plăteşte în două rate egale, până la 25 mai şi 25 septembrie inclusiv.
• 25 iunie - Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), aferentă trimestrului II.
• 27 iulie – Românii care îşi închiriază locuinţa personală în scop turistic trebuie să plătească o primă rată de 50% din impozitul aferent acestui tip de venit. Este vorba despre cei care obţin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv.
• 25 septembrie - Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, aferentă trimestrului III. Depunerea declaraţiei privind impozitul pe construcţii şi plata impozitului pe construcţii, rata a doua.
• 30 septembrie - Contribuabilii trebuie să plătească ultima tranşă din taxele şi impozitele locale.
• 25 octombrie. Agricultorii plătesc anticipat 50% din impozitul pe venitul din activităţile agricole (prima rată).
• 25 noiembrie. A doua rată (50%) la impozitul ce trebuie plătit de persoanele fizice care îşi închiriază locuinţa personală în scop turistic.
• 15 decembrie. Se plăteşte a doua rata rată (50%) la impozitul agricol.
• 21 decembrie. Trebuie plătite CASS aferente trimestrului IV.
Care sunt modalităţile de plată?
- La ghişeu - La direcţile specializate ale primăriilor, la sediile CEC sau la oficiile poştale.
- Prin card bancar (POS) - Pentru a evita cozile unele primării au postat pe site-uri anunţuri prin care îi informează pe contribuabili că pot să achite aceste obligaţii fiscal şi pe cale electronic.
- Cu Ordin de plată - Se face prin banca unde contribuabilul are cont deschis. Ai nevoie de numele beneficiarului (direcţia de taxe sau trezoreria), codul fiscal al acestuia, şi codul IBAN alocat fiecărui tip de impozit.
- Prin Internet - Cei care doresc să achite dările de la propriul calculator trebuie mai întâi să se autentifice în sistemul primăriei respective. Autorităţile locale permit acest lucru fie pe baza CNP, fie cu ajutorul unei parole de acces, care se obţine după depunerea unei cereri la primărie.
- La ghiseul.ro - Pentru a putea plăti pe site-ul www.ghiseul.ro trebuie să ceri direcţiei de taxe şi impozite datele personale atribuite (user şi parolă) care îţi permit să te autentifici pe site-ul de plată a texelor în vederea achitării acestora.
- Infochioşc - Aici poţi achita dările locale cu buletinul. Procedura e extrem de simplă şi nu-ţi răpeşte mai mult de un minut din timpul tău.
- Internet banking - Dacă ai cont de internet banking la orice bancă din România, poţi trimite bani din contul tău în contul direcţiei de impozite şi taxe din localitatea ta.