Cum salvezi un pui de pasăre

Ultima actualizare:

    foto: Ana Maria Opriş
foto: Ana Maria Opriş

Anual, mii de pui de pasăre sunt preluați din natură, doar pentru că oamenii nu știu cum să îi salveze. Sunt mici, pufoși, simpatici și par neajutorați, dar de cele mai multe ori le facem mai mult rău decât să îi salvăm. Cel mai neinspirat gest, de departe, este să îi luăm acasă. Specialiştii ne spun care sunt regulile pentru salvarea unui pui de pasăre sălbatică.

„Păsările nu sunt cățeluși sau pisicuțe, nu se iau acasă pentru a fi salvate. În această perioadă e important să nu ne lăsăm influențați de instinctul de a salva orice găsim pe sol. Numai anul trecut am avut peste 1.000 de apeluri telefonice, emailuri și mesaje pe contul de Facebook, toate legate de pui de pasăre care au fost luați acasă. Problema a apărut când salvatorii au realizat că puiul mai are puțin și moare sau că devine un inconvenient”, a spus Valentin Marin, managerul proiectului "România Prinde Aripi".


    foto: Andu Cristudor
foto: Andu Cristudor

Există trei situații când oamenii intervin greșit. Cel mai bine este să știe cum pot salva puii de pasăre. Regula de aur este să nu aruncați puiul în aer, cu speranța că va zbura. Ar putea să se lovească de sol și să îi provocați răni noi.

  • Puiul este golaș, nu are nici puf și nici pene. El trebuie să ajungă înapoi în cuib, la părinți. Altfel, nu supraviețuiește.
  • Puiul are puf. El trebuie să ajungă înapoi în cuib. Dacă este prea sus cuibul, dacă este inaccesibil - atunci confecționați unul provizoriu dintr-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie și puneți cutia în apropierea cuibului. Puii țipă, cer mâncare, iar părinții îi aud și îi vor hrăni și acolo.
  • Puiul are pene deja, dar este pe sol. De fapt, nu a căzut din cuib, este ca un școlar, plecat la cursuri, nu mai stă în cuib. Acum învață de la părinți să caute hrana, iar aripile nu îl susțin complet, deci se mai odihnește pe sol. Puiul trebuie doar pus pe o creangă de copac, aproape de locul găsirii, să nu fie înhățat de câini maidanezi sau de pisici.

„În cazul ultimei situații menționate este un adevărat război cu pufoșeniile. Este foarte greu să treci nepăsător pe lângă un pui, să nu vrei să îl iei acasă. Dar, există și situații când este bine să interveniți. Atunci când pasărea este rănită, lovită, are urme de sânge. În acel moment, cel mai bine este să preluați pasărea, să aflați ce specie este și care este centrul de reabilitare cel mai apropiat, deși sunt foarte puține în România. Apoi, lăsați veterinarul să își facă treaba”, a mai spus Valentin Marin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net