Cum se face curățenia de primăvară în țările civilizate
Drumurile din România sunt adesea criticate pentru neglijența cu care sunt întreținute, din punct de vedere al curățeniei, dar și al gropilor care apar peste noapte. În țări precum Suedia însă, sunt folosite metode ingenioase pentru a proteja asfaltul.
Odată cu trecerea anotimpului rece și topirea zăpezii, asfaltul are de suferit, mai ales dacă pe timpul iernii primăria folosește metode mai puțin costisitoare pentru a curăța străzile, cum ar fi sarea, care este cunoscută pentru modul în care încurajează apariția gropilor și a fisurilor în asfalt. Chiar dacă sunt alocați bani frecvent pentru diverse proiecte de asfaltare, românii încă se confruntă cu aceste probleme, toate datorate sării folosite pe timp de iarnă.
În alte țări însă, pentru prezervarea străzilor, a șoselelor și a autostrăzilor, în loc de metoda obișnuită și dăunătoare, care se folosește în România, se înlocuiește sarea cu pietrișul. De asemenea, folosind această metodă, statele civilizate economisesc și mult mai mulți bani, deoarece pietrișul poate fi refolosit. În Suedia, se aruncă cu pietriș în timpul iernii, iar în momentul în care se instalează primăvara, acesta este strâns și depozitat în locuri special alocate, pentru a putea fi folosit în continuare. Cetățenii Suediei sunt anunțați în momentul în care se desfășoară aceste activități de „curățenie de primăvară”, și le este restricționată parcarea timp de 48 de ore în zonele respective, prin intermediul unor semne de circulație. Pentru a curăța și alte resturi care s-au strâns sub zăpadă de-a lungul iernii, aceștia folosesc și aspiratoare speciale sau utilaje dotate cu perii rotative, cu care adună mizeria și resturile de pietriș, pentru a lăsa porțiunile asfaltate perfect curate.