Cum se pedepsesc actele de violență împotriva medicilor

Orice act de violență împotriva personalului medical aflat în timpul serviciului se pedepsește cu amendă sau cu închisoare, în funcție de gravitatea faptei. Medici, asistenți medicali, șoferi de autosanitară, ambulanţieri sau oricare alt personal din sistemul sanitar sunt apărați de Legea 95/2006. 

image

Mulți medici au parte de diverse nemulțumiri ale pacineților, iar dacă acestea se concretizează cu loviri, atunci se sfârșesc la poliție, cu dosare penale. Însă, sunt și fapte care se pedepsesc mai ușor, cu amenzi.

Amenințarea, pedepsită cu amendă sau închisoare

Potrivit Legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, ameninţarea săvârșită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, șofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Mai simplu spus, o ameninţare făcută fie faţă în faţă, fie prin alte mijloace de comunicare direct, cum ar fi telefonul, este pedepsită. Și aici este vorba despre întreg personalul medical dintr-o instituție, fie de stat ori privată.

Lovirea ori vătămarea corporală se pedepsește cu închisoarea     

Lovirea sau orice acte de violenţă ori vătămarea corporală săvârșite împotriva personalului medical aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Legea deosebește lovirea de vătămarea corporală. În timp ce „lovire sau acte de violenţă” prevede suferinţe fizice ce nu presupun ori presupun îngrijiri medicale de maximum 90 de zile, „vătămarea corporală” presupune o spitalizare ce depășește termenul de 90 de zile ori o vătămare care a avut ca urmare o infirmitate, un prejudiciu estetic grav și permanent (deformarea nasului), avortul, ori chiar punerea în primejdie a vieţii persoanei.

Tot ce are de făcut medicul care se confruntă cu una din situațiile aminte este să depună plângere la Poliție. Cu cât medicii vor rămâne mai pasivi la aceste fapte, cu atât pacienţii agresivi vor căpăta mai mult curaj, situaţiile de acest gen afectând bunul mers al serviciilor medicale.

 Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net