Cum se udă pomii fructiferi în zilele toride de vară. Greșeala pe care mulți o fac fără să știe

Pomii fructiferi sunt sensibili atât la temperaturile negative, cât și la cele ridicate. De exemplu, pe timp de caniculă, aceștia necesită o atenție deosebită. O primă regulă este că arborii trebuie udați dis-de-dimineață, înainte să răsară soarele. Un alt aspect esențial pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când uzi pomii fructiferi, este să irigi solul și nu frunzele.

Pomi fructiferi Foto: Shuttestock
Pomi fructiferi Foto: Shuttestock

Reguli pentru udarea pomilor pe timp de caniculă 

Temperaturile crescute afectează livada chiar dacă efectele acestora asupra pomilor nu sunt atât de periculoase ca înghețul, deci temperaturile scăzute. Fiecare specie pomicolă are propriile nevoi pentru a putea face față temperaturilor caniculare, iar respectarea acestor reguli pot salva livada.

Pomii fructiferi se udă dimineața devreme

Pentru îngrijirea pomilor în perioadele de caniculă, ca reguli generale trebuie să țineți cont de următoarele aspecte. Spre exemplu, pe perioada verii se udă mai ales pomii tineri, care au rădăcini scurte și rămân rapid fără resurse de apă. 

Vara, pomii fructiferi se udă dimineața devreme. Dimineața, înainte ca soarele să se arate sus pe cer, este cea mai bună perioadă de udare a plantelor pe timp de caniculă. Cantitatea de apa pe care o torni la rădăcini ajută plantele să facă față stresului din timpul zilei, când temperaturile devin insuportabile. Este bună și udarea de seară, dar aceasta trebuie făcută după apusul soarelui. Plantele nu se udă niciodată în timpul zilei, deoarece diferența mare de temperatură și vaporii de apă ce se vor ridica din sol vor afecta plantele în mod negativ, putând duce până la moartea acestora.

Nu udați pomul, ci solul 

Dacă vedeți crengi afectate de boli sau uscate trebuie să le înlăturați rapid deoarece temperaturile crescute favorizează înmulțirea bolilor. Totodată, este indicat să tăiați și crengile uscate, pentru a aerisi coroana și pentru a le permite crengilor tinere să se dezvolte.

Nu udați pomul, ci solul. Chiar dacă intenția ta este de a le revigora, efectul este exact opus. Aerul uscat și razele puternice ale soarelui vor duce la opărirea frunzelor și a legumelor și implicit la ofilirea plantei.

La aplicarea normelor de udare să păstrați frunzele pomilor uscate. Frunzele ude devin frunze bolnave – lăsate cu apă peste noapte, ele reprezintă mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor. Frunzele care sunt ude, în soare capătă urme de arsuri ușoare, care pot afecta dezvoltarea armonioasă a pomilor din livadă.

Cum se udă corect mărul 

Mărul este o specie cu un consum de apă ridicat, necesitând aplicarea irigărilor de suplinire a deficitului temporar de umiditate care apare frecvent în toate zonele de cultură din țară. Se recomandă irigarea sau udarea indiferent de portaltoi sau de pedoclimatică în care este cultivat.

Este bine să știți că în zonele secetoase se vor face circa 5-7 udări pe an, iar in cele semiumede cel puțin 3. Cantitatea de apă care se aplica pomilor trebuie să fie suficientă pentru a pătrunde la o adâncime de 40-50 de centimetri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net