Cum scapi pomii fructiferi de omizi. Trucul genial pe care doar grădinarii de top îl cunosc

Omizile apar tot mai des în grădinile noastre. Sunt printre cei mai distructivi dăunători. Tratamentele și soluțiile pentru combaterea lor trebuie alese cu maximă atenție deoarece  sunt destul de greu de prevenit din cauza faptului că fluturii sunt foarte mobili și se pot deplasa cu ușurință pe distanțe mari ca să depuă ouă.

Cum să scapi de omizi Foto: Pixabay.com
Cum să scapi de omizi Foto: Pixabay.com

Ce sunt omizile

Omizile sunt, de fapt, larve ale fluturilor care se hrănesc cu frunzele plantelor, ale florilor sau ale pomilor fructiferi. Omizile cu culori vii (galben, roșu, negru) sunt periculoase, deoarece unele dintre ele au glande cu venin toxic. Cel mai răspândit tip de omizi prezent în culturile de la noi este cel păros. Omizile păroase apar de două ori pe an.

Când apar omizile

Prima generație apare în perioada mai – iunie, perioada în care fluturii își depun ouăle pe spatele frunzelor (între 400 – 800 de ouă). Larvele vor apărea într-un interval de 8 până la 20 de zile de la depunerea ouălor. A doua generație apare în lunile august – octombrie – omizile trec prin aceleași stadii de dezvoltare ca cele din prima generație. După ce se dezvoltă complet, acestea caută locuri de împupare, în care să hiberneze pe perioada sezonului rece.

Trebuie să știi ca aceste cuiburi de omizi sunt unite prin fire de mătase care se pot mări și atinge dimensiuni de aproximativ jumătate de metru. După ce trec de stadiul de pupe, adică perioada în care sunt înfășurate într-un cocon mătăsos, omizile se transformă în fluturi. Stadiul de larvă durează între 20 și 40 de zile, iar cel de pupă între 7 și 12 zile.

Alungă omizile cu usturoiul 

Probabil știți deja că usturoiul poate fi un pesticid natural foarte eficient în grădină. Daca vă confrutați cu un număr mic de omizi, din loc în loc, le puteți îndepărtă cu un amestec de usturoi, ardei iute și apă. Pulverizați apă „picantă” în zonele afectate de omizi și în scurt timp veți observa că larvele au dispărut.

Alte metode de combatere a omizilor

Una dintre metodele naturale de combatere a acestui tip de dăunători îl reprezintă cultivarea unor plante specifice precum: levănțica, salvia, menta sau pelinul. Mirosul emanat de acestea nu este suportat de omizi. O altă metodă de a ține sub control invazia de omizi o reprezintă prezența păsărilor în apropierea culturilor. Pentru a atrage cât mai multe păsări, poți agăța pe crengile pomilor recipiente în care să le pui grăunțe.

Apelează la uleiul de neem

Uleiul de neem este un insecticid și pesticid natural, așa că acesta nu are efecte adverse asupra plantelor. Pulverizați acest ulei pe plantele afectate de omizi, însă fiți atenți pentru că riscați să atacați și alte insecte benefice, cum ar fi albinele.

Omizile pot fi strânse și cu mâna, însă protejați-vă mâinile cu mănuși pentru că pe corpul acestora se găsește un strat de păr care are rolul de a le proteja și care este destul de iritant pentru oameni. Daca vreți să le omorâți, folosiți o soluție pe bază de săpun lichid și apa, iar daca vrei să le eliberați asigurați-vă că nu provoacă și alte pagube.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Canicula in Grecia FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
durere dinti foto shutterstock
ceai freepik jpg
Kefalonia, Grecia FOTO Shutterstock
pat spital foto pixabay
telefon mobil  foto   Shutterstock jpg
Nicușor Dan câștigător al unui nou mandat la Primăria Capitalei - discursul după închiderea urnelor Foto captură video
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cenaclul flacara  15 iunie 1985 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net