Cum te poate ajuta un avocat din Iasi sa stabilesti un program de vizite minori?
Un divort constituie, de multe ori, o experienta traumatizanta pentru partile implicate, mai ales atunci cand el nu este realizat prin comun acord. Lucrurile se complica si mai mult in cazul cuplurilor care au impreuna si unul sau mai multi copii. Atunci, exista o serie de probleme pe care, daca esti din zona Moldovei, te poate ajuta sa le rezolvi doar un avocat Iasi specializat in Dreptul familiei – Avocatiasiduhnea.ro.
Printre acestea se numara stabilirea domiciliului minorului, a programului de vizite pe care are dreptul sa le faca al doilea parinte, precum si a pensiei de intretinere.
Stabilirea domiciliului
In urma procesului de custodie si de stabilire a domiciliului minorului, copilul rezultat din casatorie va locui, obligatoriu, cu unul dintre parinti. In majoritatea cazurilor, in practica instantei din Romania, el este incredintat mamei.
Exista insa si situatii in care copilul poate ramane la tata, iar un avocat din Iasi iti poate oferi informatiile necesare in aceasta privinta, referitoarele la probele care pot fi administrate la dosar. Indiferent insa de decizia instantei de judecata cu privire la domiciliu, ambii parinti au drepturi egale.
Stabilirea programului de vizita
Unul dintre cele mai importante drepturi ale parintelui care nu va locui cu minorul este cel de a petrece in continuare timp cu acesta. Acest drept de vizita nu poate fi incalcat, deoarece in acest caz se poate recurge din nou la instanta, cu ajutorul unui avocat din Iasi. Astfel, se poate ajunge la un proces de reincredintare a minorului sau de obligare la respectarea programului de vizitare.
In stabilirea programului de vizita, cel care primeaza este interesul copilului, astfel incat se tine cont de varsta acestuia, de preocuparile sale si de timpul liber pe care il are la dispozitie. In dorinta ca micutul sa nu resimta dureros despartirea parintilor, ci sa petreaca timp cu fiecare dintre ei, se poate ajunge la diferite solutii, precum varianta in care el sa fie de doua ori pe saptamana la parintele cu care nu locuieste.
Daca este vorba despre un copil cu varsta mai mica de 2-3 ani, instanta de judecata va cenzura programul in functie de nevoile micutului, evitand, de exemplu, deplasarile la distante lungi. Uneori, atunci cand este incredintat mamei, in primii ani de viata se ajunge la solutia ca tatal sa il viziteze, fara sa il ia insa cu el la propriul domicliu.
Daca parintii nu cad de acord asupra acestor amanunte, atunci un avocat din Iasi ii poate ajuta sa se adreseze instantei cu o cerere pentru stabilirea programului de vizitare, cerere formulata fie in cadrul procesului de divort, fie pe cale separata.
In ce cazuri poate fi refuzat dreptul la vizita
Cazurile in care instanta decide ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv de unul singur dintre cei doi parinti sunt rare. Printre motivele exceptionale in care se ia aceasta decizie in vederea interesului superior al minorului, pe care un avocat din Iasi te poate ajuta sa le identifici, se remarca urmatoarele:
- dezinteresul manifestat pentru cresterea copilului;
- violenta fizica sau verbala;
- dependenta de bauturi alcoolice sau de substante stupefiante;
- instabilitate psihica;
- comportament imoral;
- executarea unei pedepse privative de libertate.
In afara de astfel de situatii deosebite, parintele care nu mai locuieste cu copilul are in continuare dreptul de a relationa cu acesta, in scopul de a mentine si de a consolida raporturile afective normale intre un micut si cei care i-au dat nastere.