Studiu: 64% dintre români pun mazăre în salata boeuf, 92% folosesc maioneză de casă, 70% pun carne de pui

Ultima actualizare:

Salata de boeuf este unul dintre cele mai populare aperitive de pe mesele românilor, în perioada sărbătorilor de iarnă. Preparatul este, de asemenea, personalizat, rețeta originală fiind modificată de bucătarii din multe familii, după bunul plac.

Salata de boeuf este personalizată, aproape fiecare familie având câte o rețetă tradițională
Salata de boeuf este personalizată, aproape fiecare familie având câte o rețetă tradițională

Chiar dacă salata de boeuf ar trebui să fie un preparat pe bază de carne de vită, mulți români aleg să folosească carne de pui, în ideea că felul de mâncare va fi mai ușor de digerat, mai ales că maioneza este un ingredient de bază. Astfel, pentru a afla cum prepară românii salata de boeuf, portalul Temananc.ro a realizat un sondaj, la care au participat 2.874 de români.

Așadar, a reieșit că 71% dintre români mănâncă salata boeuf la cele mai importante 3 sărbători, de Paște, de Crăciun și de Revelion. De asemenea, 64% dintre români pun mazăre în salata boeuf. Cei mai mulți care adaugă acest ingredient, într-un procent de 80%, sunt din Bucovina, Maramureș și Transilvania. Majoritatea de peste 51% nu pun mazăre în salata boeuf, în București și Muntenia.

Dezbaterea privind adăugarea acestui ingredient este un amai veche, sursa fiind rețetele a două preparate: salata de boeuf și salata a la rus. Cele două preparate au rețete asemănătoare, nici una nu conține ou fiert , iar salata de boeuf nu are mazăre, care se adaugă în cea a la rus. Portalul gabrielaberechetconsulting.ro face lumină în această dispută și citează, de fapt, indicațiile din rețetarele utilizate în unitățile de alimentație publică, din perioada comunistă.

Rețetarele indicau ingredientele și cantitățile exacte, fiind realizate de profesioniști din domeniul alimentar și chiar de profesori universitari, specializați în nutriție. Evident, acasă, românii nu aveau cum să respecte cu sfințenie acele rețetare, întrucât ingredientele nu se găseau atât de ușor. Exact lipsurile specifice perioade de dinainte de 1989 au generat un fenomen cu adevărat frumos, întrucât fiecare familei a improvizat, până a ajuns la o rețetă proprie, tradițională, disputa privind rețeta originală devenind inutilă.

De asemenea, sondajul online indică faptul că 92% dintre români folosesc maioneză de casă la salata de boeuf. 70% preferă salata de boeuf cu carne de pui, restul de 30% alegând carnea de vită. În Banat, doar 53% aleg carnea de pui, în timp ce în Bucovina, peste 90% preferă carne de pui. 

Poată să fie surprinzător, dar ornatul salatei de boeuf este un aspect important. Un procent de 33% dintre românii chestionați alocă mai mult de 15 minute ornatului salatei, în timp ce o majoritate de 54% petrece doar 2 minute pentru a rezolva această etapă. Minoritatea de 13% alege să nu orneze salata de boeuf.

Maioneza este ingredientul cu cel mai mare aport caloric, din întreaga rețetă și, tocmai de aceea, trebuie acordată atenție sporită. Probabil că, de aceea, mulți români aleg să prepare singuri ingredientul decât să apeleze la produse din comerț.

Când e vorba de maioneză, puteți socoti 80 de calorii fiecare lingură, adică echivalentul unei felii de pâine. Salata de boeuf (fie ea și cu pui sau curcan, în loc de vită) este un preparat de sezon nutrițional care aduce laolaltă legumele și carnea fierte, murăturile și mazărea. Din punct de vedere nutrițional este un aliment complet, care conține toate categoriile de nutrienți: glucide, proteine și lipide. Singura mențiune este să fiți zgârciți cu maioneza, ea trebuie doar să lege ingredientele, nu să le acopere. În felul acesta, porția corectă de salată de boeuf înseamnă 2-3 linguri și doar 300 de calorii, un aperitiv delicios pentru zilele de sărbătoare”, a explicat, la un moment dat, celebra nutriționistă Mihaela Bilic. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net