Cum să faci cea mai delicioasă salata boeuf. Rețeta lui Radu Anton Roman

20 decembrie 2021

Sărbătorile de iarnă sunt aproapie, iar fiecare dintre noi pune la punct ultimele detalii ca totul să fie perfect.

article img

Masa de Crăciun nu poate fi completă fără tradiționala salata boeuf. Regretatul ziarist, scriitor și gastronom Radu Anton Roman a găsit rețeta perfectă și a dezvăluit care sunt pașii pentru ca aceasa să fie apreciată chiar și de cel mai pretențios dintre musafiri! 

article img

Reţeta salatei de boeuf o aflăm din lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, a regretatului gastronom Radu Anton Roman. El ne sfătuiește să fierbem separat fiecare legumă și să acordăm atenție specială cartofilor care nu trebuie să fie fierți îndelungat pentru a nu se fărâmiţa. Un alt secret este alegerea unei cărni fără grăsime, pentru ca ea să nu lase o cantitate prea mare de zeamă. 

Iată care sunt ingredinetele necesare pentru a prepara salata boeuf conform rețetei lui Radu Anton Roman

  • 700 grame de carne de vită (macră: muşchiuleţ, pulpă)
  • 700 grame de cartofi (din cei care nu se fărâmă deloc la fiert)
  • 300 grame de castraveciori muraţi în oţet (sau mai puţin, dacă sunt prea acri)
  • 50 grame de mazăre boabe
  • 2 gogoşari muraţi 
  • 3 morcovi mai mari
  • 500 ml maioneză (cu sau fără lămâie) sare, după gust
  • câteva măsline pentru ornat

Pentru ca rezultatul să fie unul potrivit așteptărilor, următorii pași trebuie urmați îndeaproape: 

1.Carnea se pune la fiert, până se rasoleşte. Cartofii se fierb şi ei, dar măsurat, să nu se pătrundă de tot. După aceea, se curăţă şi se lasă să se răcească.

2. Mazărea, dacă e din cutie, o fierbi 5 minute; dacă e congelată, se fierbe până se înmoaie.

3. Morcovii, curăţaţi bine, se fierb cam o jumătate de oră (sau chiar mai puţin), să fie mai tari. Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-şi păstra gustul.

4. Castraveţii si gogoşarii se taie mărunţel. Se face apoi şi maioneza.

5. Pe măsură ce legumele şi carnea au fiert şi s-au răcit, se taie şi ele mărunt.

6. Într-un castron se amestecă bine salata cu trei sferturi din maioneză. Se pune apoi salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte, se unge cu maioneza rămasă, iar gogosarul şi măslinele se taie feliuţe şi se ornează salata.

În loc de carne de vită se poate face salată şi cu carne albă de găină, curcan sau chiar peşte (şalău, biban, ştiucă ori chiar şi cu carne afumată). Totul e să fie o carne uscată, fără grăsimi moi sau lichide, că strică tot.

Se mai pot pune în salată şi alte bunătăţi fierte – ciuperci, albuş, conopidă, sfeclă roşie, varză şi orice alte legume. Şi, desigur, ceva picant, după gust!