Cuvântul banal din limba română pe care mulți îl folosesc greșit. Ce înseamnă, de fapt, „zău”: „Aparține unei epoci în care...”

Într-o lume în care limbajul se schimbă rapid sub influența rețelelor sociale și a noilor generații, unele cuvinte par să își piardă terenul în vorbirea cotidiană. Totuși, unele dintre ele rămân vii prin farmecul lor arhaic sau expresiv. Un astfel de exemplu este „zău”, un cuvânt adesea folosit în trecut pentru a întări o afirmație sau pentru a exprima uimirea și sinceritatea.

Semnificația cuvântului „zău” / FOTO: Pixabay
Semnificația cuvântului „zău” / FOTO: Pixabay

Ce semnifică, de fapt, cuvântul „zău”

În general, cuvântul „zău” înseamnă „Jur pe Dumnezeu”. 

În limba română, „zău” este un adverb folosit pentru a exprima adevărul, similar cu expresii ca „pe bune”, „chiar” sau „jur”. Are origini în limba slavonă veche și este considerat un jurământ prescurtat de la „pe zău” sau „zău așa”, unde „zău” provine din slavonul zъlo, însemnând „rău” – adică „să-mi fie rău dacă nu e adevărat”.

Folosirea expresiei avea rolul de a da greutate unei afirmații. De exemplu, cineva putea spune: „Zău că nu știam!” – echivalent cu „Pe cuvânt că nu știam!”. În registrul colocvial, „zău” mai poate fi întâlnit și astăzi, mai ales în zonele rurale sau în fraze cu tentă nostalgică ori ironică.

Lingviștii spun că, deși uzul său a scăzut semnificativ, „zău” nu a dispărut complet.

„Este un cuvânt-simbol al unei epoci în care limbajul avea o altă ritmicitate și sinceritatea era transmisă prin formule directe, aproape ritualice”, afirmă prof. dr. Andreea Ionescu, filolog.

Cuvântul „zău” apare în operele celor mai cunoscuți autori

În literatura română, „zău” apare frecvent în operele lui Caragiale, Creangă sau Rebreanu, dar și în romanele interbelice. Întâlnim adesea personaje care își întăresc spusele prin „zău”, mai ales în dialoguri vii, încărcate de emoție sau uimire.

Astăzi, cuvântul mai supraviețuiește în expresii glumețe sau nostalgice: „Zău, parcă suntem în anii ’90!” ori „Zău că nu mai înțeleg nimic din aplicația asta!”. În spațiul online, este folosit uneori ironic, marcând o reîntoarcere la expresii uitate, dar savuroase.

Deși pare un cuvânt ieșit din uz, „zău” continuă să fie o expresie autentică a limbii române, încărcată de istorie și farmec. Chiar dacă nu mai este folosit frecvent în conversațiile cotidiene, atunci când își face apariția, atrage atenția prin unicitatea sa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
bloc vechi jpg
image png
mihai eminescu şi veronica micle jpeg
animal 4494180 1280 jpg
image png
iran israel razboi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net