Cuvântul pe care 87% dintre români îl scriu greșit. Cum e corect, de fapt

Ultima actualizare:

Româna este o limbă veche de 1700 de ani care s-a conservat foarte bine peste ani. Atât de bine încât, dacă ne-am întâlni cu Mircea cel Bătrân n-ar fi imposibil să ne înțelegem. Este o limbă fonetică, asta înseamnă că, cele mai multe dintre cuvinte sunt citite așa cum se scriu. Însă, limba română vine la pachet și cu sute de particularități de pronunție. În plus, există și numeroase cuvinte care îi pun în dificultate pe vorbitori când vine vorba de a le scrie corect. Unul dintre ele este scris greșit de către aproape 90% dintre români.

Unul dintre cuvintele din limba română este scris greșit de către 90% dintre români. Foto: Click.ro.
Unul dintre cuvintele din limba română este scris greșit de către 90% dintre români. Foto: Click.ro.

Ce cuvânt creează cele mai multe probleme

Printre cuvintele care creează cele mai multe probleme se regăsește și „repercusiune”, acesta fiind incorect scris de către 87% dintre români, susțin experții în lingvistică. Cei mai mulți îi adaugă o literă în plus și anume „r” în interiorul cuvântului, formând greșit cuvântul „repercursiune”. Corect este repercusiune. Conform Dexonline.ro acest cuvânt înseamnă consecință sau o urmare și provine din limba franceză, cu forma originală „repercussion”.

Alte cuvinte pe care mulți români le folosesc greșit

Sunt și alte numeroase cuvinte pe care mulți români le folosesc incorect. Este o listă interminabilă. Însă, pentru a da câteva exemple amintim „servici” în loc de „serviciu”, „inopinant” în loc de „inopinat”, „monstră” în loc de „mostră”, „chibrite” în loc de „chibrituri”, „bacnotă” în loc de „bancnotă” și altele.

Ce nu știai despre limba română

  • Cel mai lung cuvânt în limba română în care există o singură vocală este „abracadabranta”. Are 14 litere și înseamnă bizar, neobișnuit, încâlcit etc.
  • Cel mai lung cuvânt care începe și se termină cu vocală, iar în rest nu conține decât consoane: înspre.
  • Limba română este considerată a fi cea mai grea limbă care există. Sunt foarte multe conjugări.
  • Sunt și cuvinte care pot conține toate literele cu semne diacritice din alfabetul român. De exemplu: înfățișând, îmbrățișând etc.
  • Aproape 40% din totalul cuvintelor provin din limba franceză, italiană și puțin turcă.
  • Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se fac slujbe pe Muntele Athos.
  • În afara literelor „Q”, „W” și „Y”, care nu sunt specifice limbii române, cea mai rară consoană întâlnită în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J”.
  • În DEX vom găsi doar câte un singur cuvânt care începe și se termină cu literele „h”, „î”, „j”, „x”: „hemistih”, „înzăvorî”, „jivraj”, „xerox”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net