Cum a luat naștere înjurătura: „grijania mă-tii”. Ce semnifică sintagma și ce spun preoții

Poporul român poate fi numit campion la capitolul glume și înjurături, unele mai deocheate sau mai dure decât altele. Totuși, limba română este plină de invective, pe care oamenii le folosesc pentru a-și exprima frustrarea sau nemulțumirea, așa că înjurătura „grijania mă-tii” are, bineînțeles, o sursă de proveniență.

Sensul cele mai folosite înjurături. FOTO: Pixabay
Sensul cele mai folosite înjurături. FOTO: Pixabay

Deși există un palmares larg de înjurături, există câteva expresii jignitoare care sunt mult mai folosite decât altele. „Grijania mă-tii” este una dintre cele mai utilizate expresii. În ciuda acestui lucru, mulți s-au întrebat ce legătură există între cuvântul „grijanie” și „mamă”?

De unde vine înjurătura ,,grijania mă-tii”?

Atunci când vine vorba de înjurături, românii sunt destul de inventivi și expresivi. La nervi sunt spuse multe, astfel că lucrurile sfinte nu sunt excluse din exprimările jignitoare.

Despre înjurătura ,,grijania mă-tii” se spune că și-a făcut apariția în perioada comunismului. Această înjurătură a luat naștere din dorința de a fi o lovitură în credința credincioșilor. De asemenea, se crede că această înjurătură era folosită de către atei împotriva credincioșilor.

Inițial, sintagma a avut o altă formă. Preoții spun că în trecut era folosită înjurătura „grijania mă-tii, banditule”, astfel încât cel care înjură își va înjura și prietenii și apropiații cu care își împărtășeau valorile și credințele.

Motivul pentru care românii nu se pot dezice de înjurături

Motivul pentru care românii nu se dezic de înjurături. FOTO: Pixabay
Motivul pentru care românii nu se dezic de înjurături. FOTO: Pixabay

Într-o predică de-a sa, Antim Ivireanul (aproximativ 1650-1716, mitropolit de București și autor al ,,Didahiilor”) a explicat motivul pentru care românii nu se pot abține de la înjurături.

,,Că zice apostolul Pavel: Limbile n-au lege şi fac ale legii. Iară noi, având lege, facem tot împotriva legii şi suntem mai păcătoşi decât toate neamurile şi decât toate limbile. Şi puteţi cunoaşte aceasta, că ce neam înjură ca noi, de lege, de cruce, de cuminecătură, de morţi, de comândare, de lumânare, de suflet, de mormânt, de colivă, de prescuri, de spovedanie, de botez, de cununie şi de toate tainele sfintei biserici şi ne ocărâm şi ne batjocorim noi înşine legea?! Cine din păgâni face aceasta, sau cine-şi măscăreşte legea ca noi?”, a explicat Antim Ivireanul, conform Adevarul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
președintele iranian s a prăbușit cu elicopterul FOTO EPA jpg
image
image
image
image
image
image
atena pixabay jpg
musulmani la kaaba reuters
Groapa cimitir FOTO Shutterstock jpg
italia romanca1 jpg
index jpeg
stefan luchian jpg
constantin si elena sfinti png
perseide stele cazatoare calea lactee foto shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net