Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera „î”. Ce semnificația are

Ultima actualizare:

Limba română, conform studiilor de lingvistică, deţine un fond de peste 200.000 de cuvinte, din care, în DEX, există aproape 60.000. Dintre ele, în limbajul cotidian folosim frecvent câteva sute. 

Există un cuvânt în limba română care începe şi se termină cu litera „î”. Foto: Click.ro.
Există un cuvânt în limba română care începe şi se termină cu litera „î”. Foto: Click.ro.

Care este singurul cuvânt în limba română care începe şi se termină cu litera „î”

 Tu știai că, singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „î” este „înzăvorî”?  Semnificația acestui cuvânt, conform dexonline.ro este: a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.  

Cel mai lung cuvânt din limba română

Sunt destul de puține persoane care știu care este cel mai lung cuvânt din limba română, mai ales că acesta nu există în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Este vorba despre „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”. Acest cuvânt de 44 de litere reprezintă denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză” și este cel mai lung cuvânt din limba română.

Cele mai frumoase cuvânte din limba română

Cu toţii avem cuvinte preferate. Conform studiilor de lingvistică efectuate pe limbajul folosit de Mihai Eminescu în întreaga sa operă, rezultă că acesta a utilizat cel mai frecvent aproximativ 20 de cuvinte – substantive, verbe şi adjective – ce revin în toate textele lui. Iar aceste sunt: viaţă, umbră, lună, lume, mână, noapte, suflet, vis, ochi, a vrea, a vedea, a putea, a părea, a trece, a veni, alb, negru, dulce. Iar o listă cu cele mai frumoase cuvinte în limba română ar putea, cu siguranţă să le includă pe toate.

Cuvintele din limba română care nu pot fi traduse

În plus, există cuvinte specific româneşti, intraductibile. În top se află: dor, ler şi doină, care pot fi de asemenea, considerate, printre cele mai frumoase, tocmai pentru că sunt strâns legate de însăşi fiinţa limbii române. 

Singurul cuvând din limba română care începe cu tm

Ceea ce puțini știu însă este faptul că în vocabularul nostru există un singur cuvânt care începe cu „tm”. Acesta este „Tmeză” și înseamnă o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau ale unei unități frazeologice. Pluralul pentru el este „tmeze”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
parfum pixabay jpg
apa marii jpg
vacanta plaja umbrele barci oameni in apa limpede png
miere jpg
img jpg
image png
empe1 jpg
mici mititei shutterstock 1366723277 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net