Ce este „gera”, cuvântul ce îi pune în dificultate pe români. Mulți nu-i știu înțelesul și îl folosesc greșit

Limba română este una destul de greoaie. Asta o indică și numeroasele greșeli pe care le fac inclusiv vorbitorii nativi, o parte dintre aceștia fiind absolventi de facultate. Nu doar dificultatea limbii duce la erori. Mai sunt și alte motive. Pe de o parte dezinteresul, numărul mare de elevi care nu au cumpărat și nici nu au pus niciodată mâna pe un dicționar explicativ al limbii române, iar pe de altă parte faptul că limba pe care noi o vorbim poate fi uneori destul de dificil de înțeles, cuprinzând o serie de capcane chiar și pentru vorbitorii cu pretenții.

Limba română este una destul de greoaie, iar greșelile vorbitorilor sunt numeroase. Foto: Click.
Limba română este una destul de greoaie, iar greșelile vorbitorilor sunt numeroase. Foto: Click.

Importanța cunoașterii regulilor de scriere și pronunție

Greșelile de limba română nu se rezumă la dezacorduri, prescurtari sau înlocuirea abuzivă a unor litere cu altele atunci când ne exprimăm în scris pe rețele sociale sau în mesaje text pe telefon. Greșelile de limba româna includ și cuvinte care se folosesc în sens greșit.

Știm cu toții că, gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. De aceea, este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție și să nu avem dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare. De asemenea, este important să cunoaștem și care sunt sensurile cuvintelor, pentru a nu le folosi în mod greșit chiar dacă ele sunt asemănătoare. Pentru că sunt multe cazurile în care greșelile din limba română au la bază paronime.

Ce sunt paronimele?

Paronimele sunt cuvinte asemănătoare ca formă, dar care sunt diferite ca sens. Cuvântul românesc paronim este împrumutat din limba franceză „paronyme” care la rândul său, este împrumutat din greaca veche „paronumos”, format din elementele de compunere grecești: para –alături și onoma – nume.

Ce înseamnă „gera” și cu ce cuvânt este confundat foarte des

De exemplu, din această categorie, unul dintre cuvintele care dau mari bătăi de cap românilor este gera. Acesta înseamnă a administra în numele sau în locul altuia. Însă de cele mai multe ori, în locul său este folosit cuvântul a gira care înseamnă A-și da girul, a garanta printr-un gir, scriu cei de la gresit.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Bacalaureat 1068x601 webp
image
image
image
image
image
image
storm 4651306 1280 jpg
bacalaureat jpg
accident Suceavaa jpeg
bacalaureat adevarul jpg
SpotHiddenPandaAmongHumansinPictureOpticalIllusionIQTest jpg
visine jpg
image png
evaluare nationala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net