Bacalaureat 2023. Ce subiecte au primit elevii la Limba și literatura română. Au avut de ales între Liviu Rebreanu și Camil Petrescu

Ultima actualizare:

Absolvenții claselor a XII-a au susținut, astăzi, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023. Menționăm că primele subiecte au apărut încă din timpul desfășurării probei: particularități ale unui text narativ și caracterizarea unui personaj aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. 

Elevi din Baia Mare, după ce au ieșit de la Bac Foto: Facebook
Elevi din Baia Mare, după ce au ieșit de la Bac Foto: Facebook

Experții din Ministerul Educației au conceput șapte variante de subiecte, atât pentru profilul Real, cât și pentru Uman. Variantele pe care le-au primit candidații au fost extrase în această dimineaţă, la ora 5:00.

Înaintea probei de astăzi, candidații și-au testat cunoștințele la Limba Română pe 27 martie, în cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2023.

Astăzi, primii elevi au început să iasă din sălile de examen după ce a expirat timpul minim obligatoriu. 

Ce au avut de făcut elevii la Subiectele I și II

La subiectul I, la limba română, profil real şi tehnologic, de la Bacalaureat 2023, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoştinţă faţă de şcolile în care au fost formaţi.

La subiectul II, la limba română, profil real şi tehnologic, elevii de clasa a XII-a au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, poezia „A mele visuri...", evidenţiind relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.

Subiect primit la Limba și literatura română Foto: Click!
Subiect primit la Limba și literatura română Foto: Click!

Ce le-a picat elevilor la Subiectul al III-lea

La subiectul III, la limba română, profil real şi tehnologic, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

La subiectul III, la limba română, profil uman, elevii au avut de realizat caracterizarea unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Subiectul al III-lea, similar cu cel de la sesiunea specială din 2022

Specialiștii din Educație spun că Subiectul al III-lea de la profilul real și tehnologic la proba de Limba și literatura română la BAC 2023 este similar cu cel pe care l-au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a anul trecut, la sesiunea specială din 2022: redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, la alegere între doi autori.

La sesiunea din acest an, pe 26 iunie, elevii de la profilul real și tehnologic au avut de ales între Camil Petrescu și George Călinescu, iar la sesiunea specială din 2022, tot elevii de la profilul real, au avut de ales între Camil Petrescu și Liviu Rebreanu.

Programa BAC 2023

Programa pentru examenul de limba și literatura română la Bacalaureat 2023 este cea dinainte de pandemie. Poeții și scriitorii pe care elevii i-au avut de studiat sunt: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

„Conform programei şcolare în vigoare, examenul de Bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi”, a transmis Ministerul Educației.

Cum se calculează media finală la Bacalaureat 2023

Examenul de Bacalaureat 2023 este considerat promovat de către absolvenţii claselor a XII-a dacă aceştia au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin 5 la fiecare dintre acestea, iar media finală la Balacaureat 2023 este de cel puțin 6.

În acest an, în contextul grevei profesorilor, probele de competențe de la Bacalaureat 2023 sunt echivalate cu mediile din anii de liceu.

Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 la toate probele scrise de la Bacalaureat 2023, se calculează media generală ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.

Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă.

Pentru candidaţii care obţin media generală la Bacalaureat 2023 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00. 

Evaluare digitalizată la Bac, din toamnă

Ministerul Educației a achiziționat o platformă pe care se va realiza, de acum încolo, evaluarea digitalizată, iar aceasta va fi extinsă la nivel național începând cu sesiunea de bacalaureat din toamnă, a spus luni, la TVR Info, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.

Calendar Bac 2023 

26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00)

4 – 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
1 femeie menopauza jpg jpeg
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
image png
plante care elimina energia negativa din casa jpg
green bank cel mai linistit oras din lume jpg
mario ilie roman uk jpg
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net