BAC 2023. Cum și când se vor desfășura examenele de anul acesta. Tot ce trebuie să știe elevii
Începe Bacalaureatul, luni, 26 iunie. Elevii vor susține prima probă la Limba și Literatura Română. Marți va avea loc examenul la Matematică sau Istorie, iar miercuri absolvenții vor susține proba la alegere a profilului și specializării. Absolvenții au avut de ales între Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie. Înainte de intrarea în sala de examen, elevii trebuie să cunoască regulile pentru a nu risca să fie scoși afară.
Absolvenții clasei a XII-a vor suține probele de la examenul de Bacalaureat. Luni, 26 iunie, are loc prima probă la Limba și Literatura Română. Iată calendarul probelor!
Calendar Bac 2023
26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00)
4 – 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.
Ce reguli trebuie să respecte elevii
Elevii care se prezintă la examenul de Bacalaureat 2023 nu au voie să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri, care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, potrivit Ghidului publicat de ministerul Educației.
Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.
Când mai poate da Bac-ul un elev eliminat
Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.
Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat. Candidații eliminați de la o probă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Ce pățesc candidații eliminați
Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba în cauză. Lucrările candidaţilor eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă se anulează.