Moment istoric! Limba română decretată limbă de stat în Republica Moldova

Ultima actualizare:

Parlamentul de la Chișinău a adoptat o decizie a Curții Constituționale din 5 decembrie 2013 prin care Declarația de Independență a Republicii Moldova prevalează în raport cu Constituția. Astfel, limba română devine limbă de stat, conform textului Declarației de Independență.

Limba română devine limba oficială în Republica Moldova (Foto: Profimedia)
Limba română devine limba oficială în Republica Moldova (Foto: Profimedia)

Într-o perioadă de 30 de zile ,,limba română” va înlocui ,,limba moldovenească” în toate textele oficiale, legislația statului și Constituție, inclusiv în sintagmele „limba oficială”, „limba de stat”, „limba maternă” și ,,limba noastră”.

De asemenea, sărbătoarea națională ,,Limba noastră” se va numi ,,Limba română”, substituind vechea sintagmă din Codul muncii.

Proiectul nr. 35 din 24.02.2023 a fost inițiat de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS) și a fost adoptat de Parlamentul Republicii Moldova, în a doua lectură în data de 16 martie 2023. A obținut 58 de voturi de susținere, dar a fost boicotat de reprezentanții fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Aceștia au susținut că ,,limba moldovenească” este limba oficială a Republicii Moldova și au protestat cu numeroase pancarte prin care își manifestau opoziția, precum ,,Poporul este suveran! PAS-ul este tiran!” sau ,,Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.

image

Limba română, element de identificare al statului

Potrivit Declarației de Independență a Republicii Moldova, din 27 august 1991, limba română și reintroducerea grafiei latine fac parte din elementele de identificare ale statului, alături de denumirea oficială, drapelul și stema. 

Inițiatorii proiectului, deputații PAS, susțin că propunerea acestuia „rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.

De asemenea, aceștia au declarat că pentru implementarea proiectului în cauză erau suficiente 51 de voturi.

image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net