Care este semnificația expresiei „de bună seamă”. I-a pus în mare dificultate pe elevi la Bacalaureat

Ultima actualizare:

Elevii de clasa a XII-a au trecut primul hop din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 și, așa cum era de așteptat, de la proba de la Limba și literatura română nu au lipsit impedimentele. Ce anume i-a pus în dificultate pe elevi la examen?

examen jpg

Execrițiul care i-a pus în dificultate pe elevi

Marea temere a elevilor a fost ca întotdeauna, subiectul al III-lea, acolo unde elevii de la real au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu, în timp ce elevii de la uman au avut de realizat caracterizarea unuia dintre personajele din operele celor doi autori. 

„La acest subiect, așa cum e de așteptat, din păcate, probabil că majoritatea candidaților vor scrie eseuri învățate, eventual pe de rost, ceea ce e complet frustrant pentru toată lumea: și pentru elevii care se încumetă la asemenea meșteșug, vorba lui Creangă, și pentru profesorii care corectează. Vor mai fi, probabil, și multe cazuri în care candidații vor face doar un rezumat al romanului ales (fie Ion de Rebreanu, fie Ultima noapte… de Camil Petrescu – puțini se încumetă să studieze, de pildă, Răscoala de Rebreanu sau Patul lui Procust de Camil Petrescu). Ceea ce, firește, nu răspunde decât într-o foarte mică măsură cerinței.

Cu caracterizarea – la profilul uman – lucrurile stau și mai trist, și probabil că vom citi pentru a cine-știe-câta oară despre iscusința lui Ion de a o lăsa însărcinată pe Ana…”, a spus profesoara de limba și literatura română Genoveva Cerchez pentru Edupedu.ro

subiecte Bac romana jpeg

Totuși, nici celelalte subiecte nu au fost de neglijat, mai ales că elevii puteau pierde puncte bune dacă nu rezolvau cu atenție și celelalte cerințe. De pildă, la profilul real și tehnologic, primul subiect le-ar fi putut da bătăi de cap elevilor. Aceștia au primit un fragment din „Ion Creangă. Viața și opera” scris de G. Călinescu. 

Chiar primul exercițiu, notat cu 6 puncte, cerea indicare sensului din text al secvenței „de bună seamă”. Ei bine, potrivit Dicționarului explicativ al limbii române secvența înseamnă „cu siguranță”, „desigur”, „fără îndoială”

După cum știm, elevii au la dispoziție 180 de minute pentru redactarea subiectelor de la fiecare probă scrisă și se calculează imediat după distribuirea, către aceștia, a subiectelor, potrivit Ministerului Educației. Mâine, 27 iunie, elevii vor susține proba obligatorie a profilului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net