Cyberbullying, una dintre capcanele extrem de periculoase ale internetului. Ce presupune şi ce putem face?

Ultima actualizare:

    Cyberbullyingul afectează în special copiii, adolescenții și persoane tinerefoto: shutterstock
Cyberbullyingul afectează în special copiii, adolescenții și persoane tinerefoto: shutterstock

Mediul online are nenumărate beneficii. Totuși, precum multe alte lucruri în viață, acestea vin la pachet cu riscuri de care trebuie să te protejezi. În articolul de mai jos, Daniela Dumitrescu, psiholog şi psihoterapeut, ne oferă câteva informaţii despre cyberbullying. Trebuie să aveţi în vedere că oricine poate deveni victima cyberbullyingului. Dacă observi că o persoană pe care tu o cunoști este ținta unei astfel de agresiuni, încearcă să îți oferi susținerea.

"Pandemia ne-a obligat să petrecem foarte mult timp pe internet. Online a devenit o prezență obligatorie, atâta timp cât și școala și multe dintre joburi se desfășoară în spațiu virtual. Cumva pare că toate discuțiile anterioare pandemiei, care atenționau ferm asupra efectelor negative ale timpului petrecut pe ecrane, au căzut pe un plan secund. Acum siguranța fizică ne-a împins în lumea internetului, fără să fim poate pregătiți și pentru capcanele lui, fără să realizăm că trebuie să ne punem serios problema siguranței emoționale, spre ex.

Una dintre capcanele extrem de periculoase ale internetului este cyberbullying-ul. Conform legii nr.221/2019 este reglementat pentru prima oară în România fenomenul de bullying, astfel că definiția legală a bullyingului este: „acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”

Daniela Dumitrescu, psiholog și psihoterapeut
Daniela Dumitrescu, psiholog și psihoterapeut

Cyberbullyingul afectează în special copiii, adolescenții și persoane tinere

Cyberbullyingul afectează în special copiii, adolescenții și persoane tinere, adică acele categorii vulnerabile și care sunt mari consumatoare de internet. Conform CyberBullying Statistics (i-SAFE foundation) peste jumătate dintre adolescenți au avut parte de un episod de cyberbullying, peste jumătate dintre ei au generat tachinări pentru alți colegi (sau au fost parte dintr-un grup care a făcut asta), iar peste 25% dintre ei au trecut în mod repetat prin astfel de momente. Se pare că peste 37% dintre copii au prezent ca efect al cyberbullyingului depresie, iar peste 41% anxietate socială.

De obicei, cyberbullyingul presupune în mod concret primirea de mesaje răutăcioase, discriminante, rău-voitoare de la persoane cunoscute sau necunoscute, de jigniri sau amenințări, trimiterea de poze sau clipuri cu situații jenante, uneori chiar modificate în acest scop, răspândirea de zvonuri false, crearea unor profile false care să pună persoana respectivă într-o lumină proastă etc. Pericolul cyberbullyingului este că mediul online permite propagarea aproape imediată a acestor mesaje, la o arie mare de oameni și nu ai cum să controlezi asta, iar informații pot fi accesate inclusiv de către persoane străine.

Uneori astfel de comportamente se pot prelungi luni de zile, ceea ce induce stări emoționale ce pot degenera în adevărate tulburări emoționale. De la sentimente de vină, umilire, rușine, până la anxietate, depresie și chiar tentative de suicid.

Ce putem face?

Este bine să știm că există acest fenomen și în felul acesta îl putem recunoaște rapid. Este bine să știm că există o legislație în vigoare care legiferează acest fenomen ca fiind interzis, că există instituții la care putem apela și nu trebuie să gestionăm singuri povestea asta. În egală măsură trebuie să avem grijă ce informații împărtășim pe internet și cumva la primele semne când ne simțim agresați trebuie să luăm măsuri, spre ex. să blocăm persoana respectivă, să blocăm accesul la informațiile noastre, poate chiar să ne schimbăm adresa de mail sau numărul de telefon. Este bine să păstrăm mesajele de bullying pe care le primim pentru că pot face dovada unei anchete ulterioare. Putem să raportăm persoana în cauză rețelelor de socializare care au dezvoltat deja strategii de protecție.

Internetul ne invită către o lume aproape magică – plină de informații, de culoare, o lume dinamică și provocatoare, cu o deschidere pe care oamenirea nu a mai trăit-o niciodată. În egală măsură, este o lume înșelătoare care poate să mascheze intențiile mai puțin binevoitoare", a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericiți cei ce comunică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net