De ce ar putea fi demolată a treia cea mai înaltă construcţie din România

De aproape patru decenii, Turnul CET din Brașov, a treia cea mai înaltă construcție din România, domină peisajul orașului. Situat la 611 metri altitudine, vârful turnului ajunge la aproape 900 de metri, aproape de stațiunea Poiana Brașov. Însă, după aproape 40 de ani, această clădire emblematică ar putea fi demolată. Deși la vremea construirii sale era un simbol al progresului industrial al Brașovului, acum, Turnul CET a fost uitat de marea majoritate și este periculos, scriu cei de la observatornews.

Turnul CET din Brașov. Foto: arhiva.
Turnul CET din Brașov. Foto: arhiva.

Clădirea a fost construită în 1986

Construită în 1986, clădirea a fost destinată să susțină Centrala Electrotermică, care a furnizat încălzire pentru locuitorii Brașovului. Totuși, centrala a intrat rapid în insolvență, iar clădirea a început să se degradeze. Primăria Brașov a încercat să revendice terenul pentru suma de 13 milioane de euro, însă turnul s-a transformat într-o ruină care atrage tot mai multă antipatie din partea localnicilor.

Pe de altă parte, Turnul CET a devenit un loc de adrenalină pentru tinerii amatori de senzații tari. Deși accesul în zonă este interzis publicului, mulți curioși sar gardul fostei centrale și escaladează turnul pentru a-și împărtăși experiențele riscante pe rețelele de socializare. Aceste "provocări" riscante pun în pericol nu doar viața celor care se aventurează, ci și siguranța întregii zone, care este supravegheată de un singur paznic.

Ce a povestit paznicul turnului

Paznicul turnului a relatat că, de multe ori, turiștii vin să filmeze, însă nu le permite să urce din motive evidente de siguranță. „Cum să te urci pe turnul de 285 de metri? Este extrem de periculos!” a spus acesta, avertizând despre riscurile majore ale escaladării. Mai mult, pericolul unui accident grav crește pe măsură ce locul este părăsit și lăsat în paragină, fără măsuri de protecție adecvate.

Locuitorii Brașovului sunt împărțiți în opinii despre soarta Turnului CET. Mulți dintre aceștia consideră că ruina ar trebui să fie demolată și înlocuită cu o construcție mai utilă pentru comunitate. „Părerea mea e că e de pomană. Să fie dărâmat și să se facă altceva”, a spus un brașovean. Cu toate acestea, Primăria Brașov a realizat un studiu pentru a evalua rezistența structurii și costurile de consolidare, dar a constatat că aceste costuri sunt semnificativ mai mari decât cele pentru demolarea turnului. „Costurile pentru păstrarea lui sunt destul de mari față de costurile pentru demolare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa italia pixabay jpg
pisica pat pexels1 jpeg
Silvia Marcu foto spania arhiva personala jpg
A încetat din viaţă scriitoarea Agatha Christie, autoare de romane poliţiste (n  15 sept 1890) jpeg
Loc de parcare in Austria Foto PrimeVest jpg
rodii shutterstock jpg
cafea curmale png
anisia holbura jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net