De ce are o cutie de pizza găuri pe lateral? Răspunsul care te va surprinde

V-ați întrebat vreodată de ce are o cutie de pizza găuri, dacă vrem ca o margarita, capricciosa sau quattro formaggi să rămână calde? La prima vedere, ar putea părea că cineva nu a gândit bine designul. Dar, în realitate, aceste mici găuri sunt o adevărată minune inginerească, care ar fi invidiată chiar și de NASA (ei bine, aproape).

De ce are o cutie de pizza găuri pe lateral?
De ce are o cutie de pizza găuri pe lateral?

În acest articol, vom dezvălui de ce aceste găuri aparent nesemnificative sunt cheia unei livrări de pizza perfecte. Veți afla despre istoria cutiilor, cum funcționează orificiile de abur și de ce, fără aceste detalii, probabil că nu ați gusta niciodată o felie ideală de pizza de pe canapea.

Aburul – inamicul secret al crustei crocante

Când scoți o pizza din cuptor, este fierbinte și emană mult abur. Acesta este, paradoxal, cel mai mare dușman al crustei crocante. Dacă închizi pizza imediat într-un recipient etanș, umezeala rămâne prinsă în interior. Rezultatul? O crustă moale, umedă, care se desface la prima îmbucătură.

Aici intervin găurile! Ele permit aburului să iasă, menținând astfel crocanțeala divină care face pizza atât de populară. Pizzerii recomandă să lăsați pizza pe grătar câteva secunde înainte de a o sigila, dar secretul real este să activați găurile: acestea permit evacuarea umezelii suplimentare și împiedică îmbibarea crustei.

Găuri care păstrează căldura

Ironia este că aceste găuri mici ajută, paradoxal, și la menținerea căldurii. Cum? Fiind mici și plasate pe lateral, ele permit exact cantitatea potrivită de ventilație. Astfel, umezeala poate ieși, dar căldura rămâne suficientă pentru ca pizza să ajungă acasă caldă și savuroasă, fără a fi îmbibată cu apă.

Istoria cutiei „Michigan”

Le putem mulțumi lui Domino’s Pizza și fondatorului său, Tom Monaghan. În anii 1960, împreună cu compania Triad, el a dezvoltat cutia de pizza modernă, cunoscută sub numele de cutia Michigan. Inițial, aceasta nu avea găuri, iar cunoscătorii le tăiau manual. Astăzi, găurile sunt prefabricate, iar personalul trebuie doar să le perforeze pentru a funcționa corect.

Înainte de cutiile moderne…

Înainte de apariția cutiilor moderne, pizza era transportată prin Napoli în bidoane de cupru sau în pungi de hârtie în SUA. Romantic poate, dar dezastruos pentru crustă. Popularitatea cutiilor de carton a explodat abia după al Doilea Război Mondial, odată cu creșterea fenomenului pizza.

Toate cutiile au găuri?

Majoritatea cutiilor moderne au găuri, cu o singură avertizare: acestea trebuie activate manual. Este un compromis între ventilație și stabilitate. Găuri mai mari ar putea strivi pizza, iar lipsa lor ar înmuia crusta.

Ce pizza e mai bună fără găuri?

Niciuna. Indiferent de stil, toate pizzele au nevoie de ventilație. Chiar dacă nu sunt deosebit de crocante, crusta trebuie să rămână fermă și uscată, pentru o experiență culinară completă.

Data viitoare când deschizi o cutie de pizza și ești întâmpinat de un puf ușor de abur cald, amintește-ți: acele găuri mici sunt eroii tăcuți ai serilor de weekend și ai răsfățului tău culinar. Într-o lume plină de lucruri inexplicabile, e reconfortant să știi că găurile din cutia de pizza chiar au un scop.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fructe istock jpg
richard dick eitel polul nord guinness jpg
victor micula in masina foto
d4vd instagram jpg
bozcaada pexels jpg
Banner liceenii
Premierul polonez Donald Tusk FOTO Profimedia
franta proteste jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net