De ce avioanele nu zboară în linie dreaptă. Motivul pentru care fac un ocol ciudat

Probabil că unii nu au realizat niciodată, însă avioanele nu urmează o linie dreaptă în traiectoria lor. Iar cei care știu acest lucru s-ar putea să își pună întrebarea care sunt motivele reale pentru zborurile curbate. Așadar, de ce nu zboară avioanele în linie dreaptă?

De ce nu zboară avioanele în linie dreaptă / Foto: Pixabay
De ce nu zboară avioanele în linie dreaptă / Foto: Pixabay

Știai că avioanele nu zboară în linie dreaptă? Când privești o hartă plană, s-ar putea să ți se pară că avioanele trebuie să zboare în linii drepte pentru a ajunge la destinație în cel mai scurt timp. Și totuși, spre exemplu, considerat cel mai lung zbor din aviația comercială, care durează 18 ore, avionul care pleacă din New York și aterizează în Singapore urmează o rută care merge aproape până la Polul Nord înainte de a coborî spre sud pentru a ajunge la destinație. Cu alte cuvinte, cum am menționat, are un traseu prin care te „ocolește” și nu este în linie dreaptă.

De ce avioanele nu zboară în linie dreaptă

Principala explicație pentru faptul că avioanele nu zboară în linie dreaptă este că aceste hărți nu iau în considerare curbura Pământului, a merge dintr-un punct în altul nu se poate printr-o simplă linie dreaptă. În schimb, avioanele trebuie să zboare pe o traiectorie în formă de arc, ori cel puțin așa poate părea dacă îl vezi de sus, ceea ce piloții numesc „Cercul cel mare”, conform ego.ro. Cu alte cuvinte, cea mai scurtă și rapidă distanță dintre două puncte de pe glob nu este o linie dreaptă, ci o curbă.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când avioanele trebuie să zboare deasupra Oceanului Pacific. Ele aleg o rută curbată spre nord, fiind mai rapid și mai economic să zbori în acest fel. Apoi, se pune inclusiv problema combustibilului, care, în mod ciudat, este economisit în acest fel.

Un alt motiv pentru care avioanele zboară pe o traiectorie care seamănă cu un arc este pentru a evidenția mai bine cantitatea de trafic aerian, dacă fiecare zbor ar urma aceeași traiectorie, gestionarea traficului ar deveni mai dificilă. Totodată, prin urmarea unei rute curbate care acoperă mai mult teren decât o linie dreaptă, în caz de nevoie, există mai multe oportunități pentru aterizări de urgență.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net