De ce crapă coaja roșiilor. Care este cauza și cum putem rezolva problema

Poate ai observat și tu că de multe ori se crapă roșiile din grădină după ce s-au copt. Adevărul este că poate părea îngrijorător, dar există mai multe motive. Există și soluții pe care dacă le aplici, roșiile tale nu se vor mai crăpa. 

Ce trebuie să faci ca să nu crape coaja roșiilor Foto: Freepik
Ce trebuie să faci ca să nu crape coaja roșiilor Foto: Freepik

Roșiile au nevoie de potasiu

Prevenirea crăpării roșiilor înseamnă gestionarea atentă a culturii cu irigare optimă, modificări minerale, pregătirea locului și momentul recoltării. Tomatele sunt cele mai căutate legume, dar puțini știu că roșiile pot fi deficitare la un mineral important, potasiul.

Roșiile, ca majoritatea plantelor, au nevoie de potasiu pentru o creștere și o funcționare sănătoasă. Deficiențele acestui mineral important pot fi cauzate de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este solul nepotrivit în care sunt cultivate roșiile. Dacă solul este sărac în potasiu, acest lucru poate afecta conținutul de minerale al plantei.

Un alt factor care poate contribui la deficitul de potasiu la roșii este fertilizarea incorectă. Dacă în sol nu se furnizează suficient potasiu, roșiile nu vor putea să absoarbă cantitatea necesară din acest mineral.

Frunzele plantelor devin sensibile 

 Una dintre primele modificări sesizabile este la nivelul frunzelor plantei. Acestea pot deveni mai sensibile și se pot îndoi.  Roșiile care suferă de deficiență de potasiu se bucură de mai puțină suculență și aromă. Fructele devin mai tari și mai puțin suculente, ceea ce afectează calitatea produsului final.

Alte motive pentru care roșiile se crapă

Un alt motiv pentru care roșiile se crapă este fluctuația apei. Dacă solul se usucă în mod regulat și apoi este inundat cu multă apă deodată, mărimea fructelor de roșii depășește creșterea pielii și provoacă crăpături. Acest lucru se poate întâmpla atunci când vin ploi abundente după o perioadă de secetă. Sau se poate întâmpla atunci când uiți să uzi roșiile în timpul fazei de fructificare.

Tipuri de crăpare 

Roșiile se pot crăpa în două moduri diferite: crăpare verticală (longitudinală) și  concentrică. Liniile verticale se extind de obicei din partea de sus a fructului până în jos. Fisurile concentrice apar cel mai adesea pe zonele superioare.

Ambele forme de crăpare pot provoca putrezire prematură, boli sau puncte de acces pentru dăunători. Din fericire, fisurarea concentrică nu este de obicei la fel de gravă. De obicei, nu va dăuna comerțului (pentru fermieri) și nici aromei și utilizării culinare (pentru grădinari). În general, este considerat sigur să mănânci roșii crăpate, atâta timp cât acestea nu par a fi putrezite sau infestate cu gândaci. Principalul dezavantaj al crăpăturilor este că nu rezistă atât de mult și sunt mai puțin plăcute din punct de vedere estetic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
arable violets 4224439 1280 jpg
politia politist trafic jpg
 Vasile Gorgos jpg
colaj jpg
tigari 1 1536x1024 jpg
Bryan Johnson jpg
carne vita vs alte carnuri jpg
Charles jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net