De ce este important să ai hobby-uri și să îţi faci timp pentru ele

Ultima actualizare:

    Sursa foto: Pexels.com
Sursa foto: Pexels.com

Între solicitările şi programul aglomerat de la locul de muncă, necesităţile practice ale vieţii de zi cu zi şi timpul alocat familiei şi prietenilor, foarte puţini dintre noi mai au timp pentru hobby-uri sau pentru a-şi urma anumite pasiuni. Cu toate că activitatea profesională şi familia ne pot oferi satisfacţii extraordinare, pentru o viață echilibrată şi o bună relaţie cu propria persoană, hobby-urile sunt foarte importante. Dacă nu ţi-ai mai făcut de mult ceva timp pentru pasiunile tale, iată câteva motive foarte bune pentru care ar trebui să o faci.

Ajută la reducerea stresului

Indiferent cât de mult îţi place ceea ce faci la serviciu sau viaţa de familie, stresul a devenit o constantă pe toate planurile. În pofida faptului că specialişti din diferite domenii avertizează asupra impactului semnificativ pe care stresul prelungit îl poate avea asupra sănătăţii noastre (de la boli cardiace la depresie), prea puţini dintre noi îşi fac, în mod conştient, timp pentru a se relaxa, iar o vacanţă pe an nu este suficientă pentru a contracara efectele negative.Hobby-urile ne ajută să combatem efectele stresului şi să ne relaxăm făcând ceva ce ne place. Indiferent că e vorba de mersul pe role sau de croșetat fulare, atunci când faci ceva ce îţi place, în creier se eliberează dopamină şi chiar serotonină, doi dintre cei mai importanți hormoni care ne dau acea stare de bine pe care ne-o dorim.

Creativitate şi disciplină

Multe hobby-uri ne pot ajuta să ne dezvoltăm creativitatea, să gândim diferit şi să ne observăm propria evoluție. Aceste aspecte sunt foarte importante, mai ales pentru persoanele care au slujbe care nu le permit să-şi manifeste personalitatea, viziunea sau creativitatea. Pe de altă parte, pentru a deveni din ce în ce mai bun la ce faci, este nevoie şi de disciplină şi consecvenţă. Anumite hobby-uri, cum este cazul drumeţiilor pe munte sau al cusutului la gherghef, ne pot învăţa importanța disciplinei și a pregătirii temeinice, lecţii pe care le putem extrapola şi utiliza şi în alte circumstanţe ale vieţii noastre.

Socializare

Prin intermediul hobby-urilor poţi cunoaște şi crea noi relații cu alţi oameni cărora le plac aceleaşi activităţi şi cu care poţi face schimb de experienţă sau lega prietenii stabile. Dacă vrei să faci schimb de idei cu oameni care au aceeaşi pasiune ca tine, nu ezita să te înscrii într-un club de specialitate. Este uşor să găseşti pe internet cluburi ale amatorilor în aproape orice domeniu. Pe lângă faptul că ai ocazia să cunoşti alţi oameni, poţi afla multe lucruri noi sau participa la reuniuni, seminarii sau excursii. Dacă, de exemplu, eşti pasionat de ceasuri, poţi merge alături de alţi membri ai grupului într-o vizită la Muzeul Ceasului din Ploiești. Posibilităţile sunt numeroase, trebuie doar să fii deschis în fața experiențelor noi.

Consolidează stima de sine

Dacă te apuci de un hobby sunt şanse destul de mari să îţi doreşti să fii din ce în ce mai bun laceeacefaci. Spreexemplu,dacăeştiunfotografamator,celmaiprobabilosăîţidoreşti să înveţi şi să aplici tehnici noi şi să ai rezultate cât mai frumoase. Orice activitate în cadrul căreia te poţi dezvolta și îţi poţi îmbunătăţi anumite abilităţi poate fi o excelentă oportunitate de a-ți construi sau de a-ţi consolida stima de sine. Pe măsură ce petreci mai mult timp practicând hobby-ul tău, vei deveni tot mai bun la el şi asta îţi va da o idee foarte clară despre propria ta evoluţie, ceea ce se traduce printr-o satisfacţie personală în măsură să te facă să te simţi mai încrezător în propriile tale forţe şi abilităţi.Așadar, hobby-urile ne ajută să ne dezvoltăm personalitatea şi să ne menţinem în formă din punct de vedere psihologic şi fizic. Dacă argumentele noastre te-au convins, fă-ţi puţin timp în fiecare zi pentru hobby-urile tale! 

image
image
image
image
image
image
1 okmagazine lenjerii de pat jpg jpeg
Horoscop luna martie jpg
surpriza Sursă foto: Pixabay.com
Mihai Eminescu FOTO Profimedia jpg
spital jpg
rate banci jpg