Ce trebuie să faci în Săptămâna Patimilor și care sunt zilele în care ai voie să speli. Tradițiile pe care românii le-au uitat

Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Mare și săptămâna dinaintea Paștelui. Această săptămână include sărbătorile religioase precum: Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Iată care sunt zilele din această perioadă, în care ai voie să speli și ce trebuie să faci, conform tradiției.

Luni începe Săptămâna Patimilor
Luni începe Săptămâna Patimilor

Zilele din Săptămâna Mare în care nu ai voie să speli rufe

În prima zi din Săptămâna Mare se face curățenia de Paște. Conform tradiției, în această zi, se scoate totul la aerisit, se spală și se calcă hainele, dar se fac și reparații în casă. A doua zi, în Marțea Mare, se pot spăla rufele, se curăță geamurile și se fac toate treburile casnice.

 Pe de altă parte, în Miercurea Mare, nu se spală rufe! Creștinii au voie să sape sau să curețe pomii în curte. De asemenea, toată familia trebuie să contribuie la treburile gospodărești. Joia Mare, numită și Joia Neagră sau Joia Patimilor, este ziua în care a avut loc Cina cea de Taină a Mântuitorului și citirea Deniei Mari. În această zi, gospodinele trebuie să vopsească ouăle roșii.

Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri dinainte de Paște. În această zi, Iisus a murit răstignit pe cruce. Creștinii trebuie să știe că nu se spală rufe și nu este bine să se ocupe de treburile casnice. Important de menționat este și faptul că, în Vinerea Mare nu se vopsesc ouă. Cei care nu au vopsit ouăle Joi, trebuie să știe că doar în Sâmbăta Mare mai pot face acest lucru.

Ce trebuie să faci în Sâmbăta Mare

Sâmbătă, Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii trebuie să se pregătească pentru marea veghe. În acea seară, se aprind luminile și are loc slujba de Înviere, în bisericile ortodoxe. Potrivit tradiției, femeile trebuie să poarte o cămașă nouă, cusută special pentru Paște, în timp ce bărbații trebuie să aibă o pălărie nouă.

 Tot în seara de sâmbătă, gospodinele trebuie să pregătească coșul care va fi dus și sfințit la biserică. Dacă vă întrebați ce trebuie să aveți în coș, ei bine se pare că ouăle roșii, pasca, cozonacul sau slănina de porc nu trebuie să lipsească, De asemenea, nu uitați de: salata de sfeclă roșie cu hrean, usturoi, făină, zahăr și sare, alături de o ramură de busuioc și o lumânare albă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net