De ce ne ling câinii rănile. Explicația uluitoare din spatele acestui obicei

Oamenii și diverse alte specii, inclusiv câinii, au un instinct natural de a îngriji rapid leziunile. Când câinele tău își linge o rană, o face pentru că saliva sa conține elemente care pot ajuta la vindecarea și curățarea rănii. Ei sunt, în mod natural, predispuși să ofere îngrijiri și să curețe.

Saliva câinelui tău te poate vindeca / foto: Pixabay
Saliva câinelui tău te poate vindeca / foto: Pixabay

Cum contribuie saliva câinelui la vindecarea rănilor

Enzimele din saliva canină sunt eficiente în eliminarea pereților celulari ai bacteriilor. În saliva lor se găsesc și lactoferină, precum și alte compuși cu proprietăți antibacteriene și antivirale. Linsul rănii ajută la aplicarea inhibitorilor de protează și factorilor de creștere, esențiali pentru procesul de vindecare.

Saliva câinelui nu este în totalitate periculoasă pentru oameni. Conform dr. Kaplan, riscul ca saliva câinelui să cauzeze probleme atunci când vine în contact cu pielea umană intactă și sănătoasă este foarte scăzut, deoarece absorbția prin piele este minimă.

De ce ling câinii pielea oamenilor

Câinii pot linge pielea umană pentru că le place gustul sărat, ca gest de afecțiune sau din obișnuință și plictiseală. Linsul poate avea și un efect calmant sau liniștitor, similar cu senzația pe care oamenii o au la un masaj relaxant.

Din perspectiva toleranței umane față de anumite bacterii prezente în saliva câinelui, este de preferat să eviți acest comportament cât mai mult posibil. Nu este necesar să oprești complet câinele să te lingă, dar este indicat să îți protejezi fața și rănile deschise.

De ce ar trebui să eviți ca câinele să-ți lingă fața

Se recomandă să previi ca câinele să te lingă în zona ochilor, nasului și gurii, deoarece saliva care conține bacterii patogene se poate absorbi mai ușor prin membranele mucoase ale acestor zone. Kaplan sugerează să eviți linsul câinelui pe aceste părți ale feței pentru a reduce riscurile.

La oameni nu este chiar același lucru. Deși saliva umană conține factori de vindecare, gura este, de asemenea, un mediu pentru diverse bacterii care, deși inofensive în cavitatea bucală, pot fi periculoase dacă sunt transferate într-o rană profundă. Linsul rănilor, în special pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit, poate crește riscul de infecție.

Afecțiunea este un motiv comun pentru care câinii ling oamenii, acțiunea fiind adesea interpretată ca un „sărut”. Câinii își exprimă afecțiunea lingând atât oamenii, cât și alți câini, fiind un comportament instinctiv la această specie. Câinii pot încerca să-ți lingă fața dacă au ocazia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net