De ce nu e bine să mături noaptea? Superstiția de care țin cont tot mai mulți români

Poporul român este plin de superstiții și diverse credințe în supranatural, pe care le lasă să interfereze în activitățile lor zilnice. Dintre nenumăratele superstiții, una dintre cele mai răspândite ne amintește că nu este bine să măturăm noaptea. 

Ce se întâmplă dacă măturăm pe timpul nopții / foto: Pixabay
Ce se întâmplă dacă măturăm pe timpul nopții / foto: Pixabay

Părerile referitoare la această credință sunt explicate diferit în funcție de regiune, mai ales că nu doar românii cred în această superstiție. Iată care sunt cele mai răspândite explicații care susțin superstiția de a nu mătura seara. 

De ce nu este bine, de fapt, să măturăm noaptea 

Se spune că cei care își mătură casa pe timpul nopții alungă prosperitatea, energiile negative și bogăția. Despre cei care fac acest lucru se crede că nu fac altceva decât să permită ghinionului și necazului să pătrăundă în casă. 

Simplul act de a-ți mătura casa noaptea este un gest care alungă vibrațiile bune, bogăția și norocul. Se spune că „nu măturați doar praful, ci și averea”! Potrivit unor credințe populare, în India, măturarea târziu a podelei este asociată cu ghinionul, deoarece îl sperie pe „Lakshmi”, zeița abundenței, tinereții, frumuseții și averii. În mod similar, în toată Asia, curățarea după întuneric aduce ghinion oaspeților.

Alte superstiții legate de simplul gest de a-ți mătura casa pe timpul nopții / foto: Pixabay
Alte superstiții legate de simplul gest de a-ți mătura casa pe timpul nopții / foto: Pixabay

De exemplu, în unele culturi asiatice, se crede că măturatul în timpul nopții poate alunga spiritele bune și le poate atrage, aducând ghinion în casă.

În alte culturi, se spune că măturatul noaptea poate strânge praful și murdăria împreună cu energia negativă a zilei și o poate păstra în casă, afectând astfel bunăstarea și armonia familiei.

În unele tradiții religioase, se crede că măturatul noaptea poate fi asociat cu o activitate diabolică sau cu puterile malefice ale întunericului.

În general, această superstiție este legată de ideea că, noaptea, este un moment în care lucrurile sunt mai puțin vizibile și că anumite entități sau energii negative pot fi mai active. Prin urmare, măturatul noaptea poate fi perceput ca o invitație pentru aceste entități să intre în casă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net