De ce nu este bine să mănânci orez, dacă l-ai ținut la frigider. Mulți români fac această greșeală

Orezul este un aliment de bază în multe bucătării, inclusiv în cea românească. Versatil și gustos, acesta poate fi preparat într-o multitudine de forme, fie ca fel principal, fie ca garnitură. Cu toate acestea, mulți români fac greșeala de a păstra orezul gătit la frigider pentru perioade mai lungi de timp, fără să știe că acest obicei poate duce la riscuri serioase pentru sănătate.

Nu este bine să păstrăm orez la frigider mai mult de o zi. Foto: arhiva.
Nu este bine să păstrăm orez la frigider mai mult de o zi. Foto: arhiva.

Pericolele ascunse ale orezului ținut la frigider

Orezul gătit este foarte predispus la dezvoltarea bacteriilor, chiar și atunci când este păstrat la frigider. Specialiștii avertizează că păstrarea orezului pentru mai mult de o zi la temperaturi scăzute poate duce la proliferarea unor bacterii periculoase. Una dintre cele mai comune bacterii care se dezvoltă în orezul gătit este Bacillus cereus.

Sindromul orezului prăjit

Bacillus cereus este o bacterie care poate provoca intoxicații alimentare, manifestate prin simptome precum vărsături și diaree. Deși bacteria este distrusă prin gătire, sporii acesteia pot supraviețui și pot reînvia atunci când orezul răcește și este păstrat la frigider. Acești spori se pot reproduce rapid în orezul lăsat la temperatura camerei, crescând riscul de toxiinfecție alimentară.

Recomandările specialiștilor

Pentru a evita riscul de intoxicație alimentară, specialiștii recomandă consumarea orezului gătit în cel mai scurt timp posibil. Iată câteva sfaturi utile pentru a preveni problemele de sănătate asociate cu orezul gătit:

1. Orezul gătit nu ar trebui să fie păstrat mai mult de o zi la frigider. După ce a fost gătit, trebuie lăsat să se răcească rapid și apoi depozitat într-un recipient ermetic în frigider.

2. Dacă decideți să consumați orezul gătit după ce a stat la frigider, este esențial să îl reîncălziți corect. Orezul trebuie reîncălzit până atinge o temperatură internă de 73 de grade Celsius pentru a distruge orice bacterii prezente.

3. Orezul nu trebuie lăsat la temperatura camerei pentru mai mult de o oră. În cazul în care orezul a fost lăsat la temperatura camerei pentru mai mult de două ore, sau la temperaturi mai mari de 32 de grade, acesta trebuie aruncat.

Orezul este un aliment delicios și versatil, dar care poate deveni periculos dacă nu este păstrat și consumat corect. Pentru a preveni riscurile de intoxicație alimentară, este important să consumați orezul cât mai repede după gătire și să îl păstrați corect la frigider. Reîncălziți orezul la temperatura adecvată și evitați să-l lăsați la temperatura camerei pentru perioade lungi de timp. Respectând aceste recomandări, vă puteți bucura de toate beneficiile acestui aliment fără riscuri pentru sănătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Adrian Daminescu, de nerecunoscut jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Calin Georgescu FOTO Facebook
62403946 jpg
Elena Lasconi 1 (1) jpg
fructe piata jpg
chirie mare britania jpg
elena lasconi fb jpg
litere freepik jpg
punctul de pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net