Cine a inventat, de fapt, shaorma? Povestea celui mai iubit preparat turcesc care a cucerit lumea

Puține preparate de tip fast-food reușesc să treacă testul timpului, granițelor și culturilor la fel de spectaculos cum a făcut-o shaorma. Astăzi, o găsim peste tot – de la străzile aglomerate din București și Berlin, până la restaurante elegante din Dubai sau New York.

Shaorma / FOTO: Pixabay
Shaorma / FOTO: Pixabay

Însă, dincolo de variațiile moderne, shaorma are o istorie bogată, strâns legată de bucătăria turcească tradițională și de influențele Orientului Mijlociu.

Originile: între tradiție otomană și inovație culinară

Shaorma, așa cum o cunoaștem azi – carne fragedă gătită vertical pe un rotisor, feliată subțire și servită în lipie, cu sosuri și legume – își are rădăcinile în Imperiul Otoman din secolul al XIX-lea. Inventatorul său este considerat a fi Iskender Efendi, un bucătar din orașul Bursa, Turcia, care a avut ideea inovatoare de a găti carnea pe un ax vertical în loc de cel orizontal, așa cum era tradiția cu kebabul la vremea respectivă.

Acest sistem vertical permitea scurgerea grăsimii și caramelizarea marginilor, rezultând o carne suculentă și crocantă în același timp – un detaliu care avea să revoluționeze street food-ul oriental. Inițial numit „döner kebab”, preparatul a fost rapid adoptat și adaptat în diverse regiuni, devenind baza a ceea ce astăzi numim „shaorma”.

Shaorma modernă: o rețetă globală cu sute de variante

Cuvântul „shaorma” provine din araba levantină („shawarma”), derivat din turcescul „çevirme”, care înseamnă „a întoarce” – referire directă la modul în care carnea se învârte pe verticală. Preparatul a ajuns din Turcia în țările vecine din Orientul Mijlociu, iar de acolo a fost preluat de diaspora, care l-a dus mai departe în Europa, America și Asia.

Fiecare regiune și-a pus amprenta pe rețetă: în Liban, shaorma se servește deseori cu cartofi prăjiți și murături în lipie subțire, în Germania a devenit celebră sub forma döner-ului cu varză și sos picant, iar în România e aproape o instituție urbană – consistentă, aromată și nelipsită de sosuri bogate.

De la mâncare stradală la fenomen cultural

Astăzi, shaorma este mai mult decât un preparat rapid: este un simbol al fuziunii culturale, un exemplu de cum un preparat local poate deveni global fără să-și piardă identitatea. Popularitatea sa nu dă semne că ar scădea, ba dimpotrivă – restaurantele și food truck-urile continuă să reinventeze rețeta, adăugând variante vegane, fusion sau gourmet.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
bottle 2032980 1280 jpg
Gazetarul Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Mediafax
chairs 2181916 1280 jpg
slabire pixabay jpg
land 5996852 1280 jpg
image png
diabet de tip 5, shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net