Delta Dunării, sălbăticia de la capătul pământului FOTOREPORTAJ
E greu să cuprinzi Delta Dunării. E şi mai greu să-ţi dai seama din mijlocul apei ce se ascunde în fiecare stufăriş, în fiecare scorbură a salciilor bătrâne, în mijlocul lacurilor şi sub frunzele mari ale întinderilor de nuferi! Şi totuşi, puţinul acestei săbăticii aflate la "capătul lumii" mi s-a arătat în toată splendoarea sa la începutul lunii septembrie, în doar trei zile petrecute în paradisul păsărilor. Prima mea vizită în deltă mi-a trezit sentimente ambigue: de relaxare şi totodată de furie, de melancolie şi şăgălnicie, de exaltare şi interiorizare. Descopeream cu fiecare alunecare de apă secrete, frumuseţi, poveşti nemaivăzute, nemaiîntâlnite, unice, singure....
La ora actuală, în Rezervaţia Delta Dunării sunt stabilite 24 de trasee turistice dintre care 15 se pot parcurge numai cu mijloace de transport naval. Traseul ales de mine şi colegii mei a fost unul aparte: am plecat de la Tulcea cu destinaţia Sulina, pe căi ocolitoare. Catamaranul, uneori mult prea mare pentru canalele lătularnice, s-a mişcat lent pentru a nu pierde niciun detaliu. Pentru cine se grăbeşte, există şi varianta rapidă, directă, pe braţul Sulina.
Nicio masă fără peşte
În patria peştelui ar fi împotriva firii să nu guşti din bucatele pregătite de localnici. Icrele n-o să semene niciodată unele cu altele, deoarece fiecare are reţeta proprie. Nici plachia, nici saramura. Iar borşul de peşte, uneori cu apă din Dunăre, e specialitatea casei: regula de căpătâi - întâi mănânci peştele şi apoi bei zeama.
Cazare cu stuf în loc de acoperiş
E imposibil să nu-ţi găseşti cazare pe gustul tău. Pensiunile sunt pentru toate buzunarele şi au cele mai sofisticate cereri. Multe dintre ele sunt peste 50% realizate din materiale bio. Jaluzelele sunt "fabricate" manual din stuf, precum şi acoperişurile. "Menţin o mai bună răcoare", spun angajaţii.
Barca, în "garaj" în faţa porţii
Chiar dacă pensiunile sunt şi de 4 sau 5 stele, locuinţele şi traiul dunărenilor din deltă nu se ridică la standardele europene. În nişte ochi mari, albaştri, ai unei fetiţe blonde, cu părul răvăşit şi hainele pătate, mi-am revăzut copilăria fericită de acum două decenii, cu jocuri de pe uliţă şi muncile din jurul casei, când tehnologia şi "bolizii" de lux încă nu ne invadase.
Acolo maşina din garaj e înlocuit de bărci: din lemn, aluminiu, mai mari, mai mici, cu motor sau cu vâsle, uneori chiar şi gonflabile. Pentru ceilalţi care nu au, există catamaranul şi bacul. Tarif bac de pe un mal pe altul al Dunării este de 1 leu.
"Sulina este la capătul pământului, dar nu la capătul lumii"
Un şef al unei ambarcaţiuni de pe Dunăre ne-a asaltat tare amărât că "oamenii spun că nu se duc la Sulina, tocmai în sălbăticia aceea de la capătul lumii şi să nu ai ce vedea. Noi suntem la capătul pământului, dar nu al lumii". Această senzaţie o aveam şi eu înainte de a călca pe pământul lui Jean Bart de România, cel care a cultivat pentru prima dată în literatura română jurnalul de bord. Pe lângă plaja imensă (faţă de ce vezi în celelate staţiuni aglomerate şi prea cunoscute de la noi), cu nisip dintre cel mai fin şi o apă care înaintează în adâncime foarte lin, Sulina oferă distracţie de noapte, drumeţii prin Deltă, locuri de pescuit şi evenimente culturale, precum şi o serie de monumente de vizitat, cum ar fi Farul sau "cimitirul viu" unde îşi dorm somnul de veci oameni de 5 etnii şi unde piraţii sunt la loc de cinste.
Mai mult, în această toamnă, braţul Sulina a devenit fluviul Mississippi, unde un grup de britanici a găsit aici locul ideal pentru a filma pelicula modernă Huckleberry Finn.
Delta Force = Delta Dunării şi Force Tourism
Revista catalog "Force Tourism - business & tourism magazin", care prezintă România din punct de vedere al potenţialului său geografic, istoric, cultural şi turisitic, e mai mult decât un ghid turistic. Ultimul număr a reuşit să surpindă cele mai importante puncte din judeţul Tulcea. Publicaţia se distribuie gratuit în cadrul ambasadelor, consulatelor româneşti din străinătate, pe coridoarele de distribuţie ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
"Ne-am luat misiunea de a promova această ţara văzând doar jumătatea plină a paharului. În toate zonele unde realizăm proiectul considerăm că românii merită să li se promoveze adevăratele valori", a declarat Beatrice Chiriac, director general "Force Tourism".
Vezi aici galerie FOTO!