Descoperire uimitoare sub un castel din Milano. Pentru prima oară, cercetătorii au urmat o schiță veche de 500 de ani

Ultima actualizare:

O echipă de cercetători italieni a făcut o descoperire uimitoare sub Castelul Sforza din Milano. Urmând o schiță veche de secole, semnată de Leonardo da Vinci, au găsit pasaje subterane de a căror existență nu se știa până acum. Cu ajutorul tehnologiei moderne, tunelurile au fost localizate și cartografiate fără a săpa.

Sub Castelul Sforza din Milano au fost descoperite tuneluri neștiute până acum. Foto: Getty Images
Sub Castelul Sforza din Milano au fost descoperite tuneluri neștiute până acum. Foto: Getty Images


Aceste coridoare ar putea face parte dintr-un sistem militar secret proiectat chiar de da Vinci.

Un desen vechi de 500 de ani, un secret adânc îngropat

Totul a început în secolul al XV-lea, când Ducele de Milano, Francesco Sforza, a ridicat o fortăreață impozantă pe ruinele unei cetăți medievale. La curtea lui a fost chemat și Leonardo da Vinci – cunoscut pentru talentul său artistic, dar și pentru ideile sale revoluționare în inginerie militară.

Puțini își amintesc că Leonardo nu a fost doar pictor, ci și un gânditor strategic. Într-o scrisoare adresată ducelui Ludovico Sforza (cunoscut ca „il Moro”), el își promova ideile despre mașini de război și rețele de tuneluri secrete pentru apărare.

Până de curând, aceste tuneluri păreau doar o legendă. Însă o echipă formată din cercetători de la Universitatea Politehnică din Milano, compania Codevintec și muzeul Castelului Sforza a decis să investigheze, scrie Sci Tech Daily.

Au urmat o schiță realizată de da Vinci și au folosit tehnologii moderne precum radarul de penetrare în sol (GPR) și scanarea cu laser. Rezultatele au fost spectaculoase: au descoperit mai multe coridoare ascunse, la doar câțiva zeci de centimetri sub pământ.

Tehnologia modernă scoate la iveală istoria ascunsă

Tunelurile au fost găsite în zona fostei „Ghirlanda” – un zid exterior al castelului – și par să corespundă cu desenele lui Leonardo. Unul dintre ele ar fi fost construit la ordinul lui Ludovico il Moro, pentru a merge în taină la mormântul soției sale, Beatrice d’Este, în Bazilica Santa Maria delle Grazie.

Franco Guzzetti, profesor de Geomatică, spune că scopul final este crearea unui „geamăn digital” al castelului – un model 3D care să arate nu doar prezentul, ci și trecutul său ascuns.

Datele obținute vor permite nu doar cercetarea în continuare, ci și dezvoltarea de proiecte cu realitate augmentată. Vizitatorii vor putea „păși” virtual prin tunelurile lui da Vinci, fără a distruge monumentul original.

Cercetătoarea Francesca Biolo adaugă că aceste date au dezvăluit nu doar zone cunoscute dar inaccesibile, ci și pasaje complet necunoscute.

Descoperirea confirmă că istoria mai are multe mistere de oferit. Unele dintre ele chiar sub picioarele noastre – așteptând doar un radar, o schiță și puțină curiozitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gradinarit, foto shutterstock jpg
pepeni pexels jpg
test jpg
lapte bivolita adobestock jpg
concedieri, foto shutterstock jpg
Scorțișoara FOTO Shutterstock
Cartierul Balta Albă- Titan
cartofi gradina adobestock jpg
image
actualitate.net