Lacul subteran, cu o calitate a apei extraordinară, aflat sub dealurile Hunedoarei

Ultima actualizare:

În inima Dealului Sânpetru din Hunedoara se ascunde un adevărat miracol al naturii - un imens rezervor subteran de apă de o calitate excepțională. Acest lac subteran a devenit o sursă vitală pentru municipiul Hunedoara începând cu anii '60, rezolvând provocările de aprovizionare cu apă în perioada de expansiune demografică accelerată a orașului.

Dealul Sînpetru. Foto: Adevărul.
Dealul Sînpetru. Foto: Adevărul.

Evoluția necesităților de susrse suplimentare pentru apă

În anii '50, Hunedoara a experimentat transformări semnificative, cu o creștere demografică spectaculoasă de peste zece ori în primul deceniu de după război, ajungând la peste 50.000 de locuitori. Această creștere rapidă a populației a generat noi provocări în asigurarea apei potabile pentru cetățeni și pentru combinatul siderurgic local.

Până în 1950, orașul a folosit numeroase fântâni și surse locale de apă, dar odată cu dezvoltarea sa rapidă, au devenit necesare surse suplimentare pentru a satisface cerințele crescânde ale orașului și ale industriei locale.

Specialiștii au explorat mai multe opțiuni, inclusiv captarea apei din râul Cerna și izvorul Severin, dar aceste surse s-au dovedit a fi insuficiente în timp. Alternativa de a aduce apă din râul Strei a fost considerată, dar cercetările extinse au condus la o descoperire cu adevărat remarcabilă, scriu cei de la Adevărul.

Dealul Sânpetru, sursa neconvențională

La sfârșitul anilor '50, autoritățile au optat pentru o soluție neconvențională - captarea apei din calcarele carstice ale Dealului Sânpetru din Hunedoara. Trei puțuri forate până la adâncimi de 200 de metri au fost realizate, iar rezultatele au fost cu adevărat satisfăcătoare. O descoperire uluitoare a fost făcută - un bazin subteran imens de apă de calitate superioară, capabil să asigure necesarul de apă pentru populație.

Explicația acestei minuni naturale rezidă în masivul de calcar dolomitic care se extinde în zona sud-vestică a orașului Hunedoara. Acest masiv a creat condiții favorabile pentru existența unui rezervor subteran cu debite semnificative. Geologii au identificat existența unui sinclinal masiv, o formațiune geologică rezultată din mișcările tectonice, care a dat naștere la o cuvetă în care calcarele au fost crăpate și carstificate, formând un pat impermeabil de șisturi cristaline.

Calitatea apei descoperite

Masivul de calcar care adăpostește Dealul Sânpetru este brăzdat de văi adânci ale Cernii și afluenților săi precum Govâjdia, Runcu, Nădrab, și Zlaști. Apele infiltrate circulă în subteran printr-o rețea complexă de canale și fisuri, contribuind la formarea imensului lac subteran.

Descoperirea a reprezentat nu doar o sursă de apă, ci și o sursă de apă deosebit de bună calitate. Analizele realizate asupra apei au relevat că aceasta este potrivită pentru consumul uman, confirmând viabilitatea soluției alese de autorități.

Construcția a trei foraje pe Dealul Sânpetru și captarea apei din acest bazin subteran a reprezentat o soluție eficientă și sustenabilă. Acest lac subteran a devenit principalul furnizor de apă pentru Hunedoara, asigurând aprovizionarea cu apă pentru populație și industrie.

Anii următori au adus alte evoluții în gestionarea resurselor de apă. Amenajarea hidrotehnică a Lacului Cinciș, finalizată în 1963, a fost o altă măsură importantă pentru asigurarea apei potabile în Hunedoara. Totuși, schimbările în utilizarea resurselor de apă au continuat, cu mutarea captării de apă în Țara Hațegului și folosirea râului Bărbat din Retezat ca sursă principală de apă potabilă pentru municipiu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Portle de Fier Foto Hidroelectrica (2) jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net