Lacul interzis din România. De ce nimeni nu are voie să se apropie de el

Ultima actualizare:

În inima satului Teliucu Inferior din județul Hunedoara, Lacul Teliuc, un rezervor de apă apărut în urma umplerii fostei cariere miniere din acea zonă, devine o amenințare din ce în ce mai mare. În ultimii 15 ani, acest lac a crescut în adâncime și lățime, atingând dimensiuni impresionante, dar, în schimb, aducând cu sine riscuri și restricții serioase.

Lacul Teliuc. Foto: Adevărul.
Lacul Teliuc. Foto: Adevărul.

Nimeni nu are voie să se apropie de acest lac

Lacul Teliuc este acum interzis publicului, și acest lucru nu este doar o măsură de precauție, ci un răspuns la riscul real. În ultimii ani, alunecările de teren au devenit tot mai frecvente, iar versanții lacului, supuși presiunii crescânde a nivelului apei, devin instabili. Stânci și bolovani se rostogolesc în apă, generând un mediu periculos și imprevizibil.

O evoluție nefastă

Fosta carieră minieră Teliuc, înființată în anii '50 și exploatată intens până în anii 2000, s-a transformat într-un lac imens datorită izvoarelor subterane. Inițial ignorat, lacul a început să crească treptat și să înghită cariera abandonată, devenind o amenințare pentru comunitatea din jur.

Până recent era o adevărată plăcere să pescuim de pe malul lacului Teliuc. Unii au prins pești uriași aici. Dar apele au tot crescut, malurile accesibile au fost inundate, iar lacul a luat forma unui cazan uriaș. Cred că are în unele locuri adâncimi de peste 100 de metri. Și crește continuu”, mărturisește un fost miner local, citat de Adevărul.

Alunecări de teren și creștere continuă

Lacul Teliuc crește cu doi-trei centimetri pe zi, iar temerile cresc odată cu el. Alunecările de teren și surpările din maluri sunt semnele evidente ale unei evoluții periculoase. Supravegheat continuu, lacul este acum inaccesibil pentru pescuit sau activități recreative, iar localnicii sunt sfătuiți să evite zona.

În încercarea de a gestiona acest risc crescut, a fost construită o șosea care ocolește lacul. Cu toate acestea, aceasta este doar o soluție la suprafață, întrucât problema principală rămâne: creșterea continuă a lacului și pericolul pe care îl aduce comunității.

Cu fiecare zi care trece, Lacul Teliuc din Hunedoara devine un caz emblematic al provocărilor legate de gestiunea resurselor naturale și de impactul industrial asupra mediului. Comunitatea și autoritățile trebuie să găsească soluții durabile pentru a atenua riscurile și pentru a proteja siguranța și calitatea vieții oamenilor care trăiesc în această zonă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nemo a  câștigat Eurovision pentru Elveţia cu The Code  Foto X ESC Discord jpg
image
image
image
image
image
image
foto jpg
Nemo Eurovision 2024 jpg
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net