Omenirea a consumat toate resursele planetei din acest an! Ce înseamnă acest lucru

Ultima actualizare:

Experții avertizează că în 2022 s-a ajuns mai repede decât oricând la „Earth Overshoot Day (Ziua depășirii resurselor anuale ale planetei n.r)”, din cauza unei cereri alarmante de alimente, pământ și infrastructură. Iată ce înseamnă acest lucru pentru planeta noastră!

Omenirea a consumat toate resursele planetei din acest an Foto: Arhivă
Omenirea a consumat toate resursele planetei din acest an Foto: Arhivă

„Earth Overshoot Day” apare atunci când cererea populației depășește resursele anuale ale planetei. Oamenii au „terminat” aceste resurse joi, 28 iulie, mai devreme ca niciodată, comparativ cu anii trecuți. 

Vezi și: Care sunt explicațiile temperaturilor ridicate? Planeta e mai caldă cu 1,1 grade Celsius

Omenirea a consumat resursele planetei pe un an. Ce înseamnă acest lucru?

Astfel, la această dată, omenirea a folosit toate resursele biologice pe care le poate regenera planeta în decursul unui an, urmând să „epuizăm” tot mai mult din capitalul natural al planetei, până la finalul anului.

Experții susțin că în 2022 acest lucru s-a întâmplat mult mai rapid din cauza unei nevoi imense de alimente, terenuri, lemn și infrastructură urbană nouă pentru a satisface populația în creștere.

Cererea pentru aceste resurse a depășit capacitatea Planetei de a le regenera, ceea ce înseamnă că acum am intrat efectiv în „deficit”, au avertizat ONG-urile Global Footprint Network și WWF.

De asemenea, acest lucru presupune și depășirea capacității anuale a planetei de a absorbi dioxidul de carbon, din cauza defrișărilor tot mai dese, din nevoia de lemn.

„În cele 156 de zile care au mai rămas (până la sfârșitul anului n.r), consumul nostru de resurse regenerabile va consta în epuizarea capitalului natural al planetei.”, a precizat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network, într-o conferință de presă.

În 2020 însă, acest fenomen de depășire a resurselor a venit mai târziu cu aproximativ o lună decât fusese inițial estimat, datorită restricțiilor impuse de perioada pandemiei, în care populația s-a aflat în lockdown.

Anul trecut însă, după ce situația a revenit la normal, „Earth Overshoot Day” a avut loc cam tot pe la finalul lunii iulie. Anul acesta însă, fenomenul a avut loc mai rapid ca niciodată. 

Nu rata: Planeta ia foc! Temperaturi record în Anglia, unde s-a topit pista unui aeroport. Situația din Franța și Spania, înrăutățită

Omenirea folosește mai multe resurse decât poate regenera planeta, într-un an

Expertul Mathis Wackernagel a explicat că omenirea folosește cu mult peste resursele regenerabile ale Terrei, astfel că pentru ca acestea să ne ajungă ar fi nevoie de încă „aproape o planetă” (un indice de 1.75) care să ne genereze resurse. 

Calculul indicelui nu a ținut însă cont și de nevoile celorlalte specii care trăiesc pe Terra, astfel că ar fi mult mai mare dacă am considera și acest aspect.

Cu toate acestea, dacă în fiecare an data la care sunt epuizate resursele ar veni mai târziu cu 6 zile decât este estimat, până în anul 2050 acest lucru s-ar mai putea echilibra.

Dependența umanității de combustibilii fosili pentru producerea de electricitate, alimentarea vehiculelor, încălzirea și construirea de case și multe altele „este încă mult prea mare”, spun specialiștii. 

Cum se calculează data la care se estimează epuizarea resurselor în fiecare an

Data pentru „Earth Overshoot Day” se schimbă în fiecare an, în funcție de cantitatea din resursele naturale ale Pământului pe care o folosește umanitatea. Aceasta este calculată  calculată împărțind „biocapacitatea” planetei - cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul le poate genera în acel an - la cererea populației pentru resurse din acel an, cunoscută și sub numele de amprenta noastră ecologică, și înmulțind această cifră cu 365, numărul de zile dintr-un an, informează Daily Mail.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net