Descoperirea ce i-a uimit chiar și pe arheologi. Uluitor ce s-a găsit în Măgura Șimleului

O descoperire uimitoare a fost anunțată de către arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Aceștia au găsit trei morminte dacice, de incinerație, în Măgura Șimleului! Pe lângă morminte, cercetătorii au mai găsit și o mulțime de artefacte de bronz, argint și fier. Un prim mormânt dacic a fost excavat în această zonă încă din anul 2022.

Mai multe morminte dacice și arteface de metal au fost descoperite de către arheologi
Mai multe morminte dacice și arteface de metal au fost descoperite de către arheologi

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la historia.ro, arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au făcut o descoperire incredibilă în Măgura Șimleului, în apropiere de orașul Șimleul Silvaniei. Aceștia au reușit să scoată la lumină trei morminte dacice de incinerație, cât și mai multe artefacte de bronz, argint și fier. Un prim mormânt dacic a fost descoperit în zonă încă din anul 2022.

„Campania acestui an a avut ca rezultat descoperirea a încă trei morminte dacice de incineraţie - două în urnă şi unul cu lance pe platformă amenajată special”, au declarat cei de la Muzeu, conform sursei citate. De asemenea, se pare că pe lângă descoperirile incredibile din acest cimitir dacic, arheologii au reușit să localizeze și două locuințe preistorice, unde sunt o mulțime de obiecte ceramice.

Morminte dacice descoperite în Măgura Șimleului

În privința obiectelor dacice descoperite de către arheologi, este vorba despre catarame, cuțite, cât și alte tipuri de accesorii de vestimentație. Acestea, după cum a fost menționat, sunt din confecționate argint, fier, sau bronz. Cercetările se fac în cadrul proiectului „Sacru şi profan la dacii din nord-vestul României”. Acest proiect atât de important pentru o înțelegere mai bună a istoriei noastre este finanțat de către cei de la Consiliul Judeţean Sălaj, prin intermediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Potrivit arheologilor, în timpul săpăturilor de anul trecut, au descoperit destule indicii pentru a bănui că se află mai multe morminte dacice în zonă, iar descoperirea din acest an a confirmat acest lucru. Săpăturile au fost efectuate de-a lungul lunii trecute, în perioada dintre 3 și 17 iulie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net