Descoperirea ce i-a uimit chiar și pe arheologi. Uluitor ce s-a găsit în Măgura Șimleului

O descoperire uimitoare a fost anunțată de către arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Aceștia au găsit trei morminte dacice, de incinerație, în Măgura Șimleului! Pe lângă morminte, cercetătorii au mai găsit și o mulțime de artefacte de bronz, argint și fier. Un prim mormânt dacic a fost excavat în această zonă încă din anul 2022.

Mai multe morminte dacice și arteface de metal au fost descoperite de către arheologi
Mai multe morminte dacice și arteface de metal au fost descoperite de către arheologi

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la historia.ro, arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au făcut o descoperire incredibilă în Măgura Șimleului, în apropiere de orașul Șimleul Silvaniei. Aceștia au reușit să scoată la lumină trei morminte dacice de incinerație, cât și mai multe artefacte de bronz, argint și fier. Un prim mormânt dacic a fost descoperit în zonă încă din anul 2022.

„Campania acestui an a avut ca rezultat descoperirea a încă trei morminte dacice de incineraţie - două în urnă şi unul cu lance pe platformă amenajată special”, au declarat cei de la Muzeu, conform sursei citate. De asemenea, se pare că pe lângă descoperirile incredibile din acest cimitir dacic, arheologii au reușit să localizeze și două locuințe preistorice, unde sunt o mulțime de obiecte ceramice.

Morminte dacice descoperite în Măgura Șimleului

În privința obiectelor dacice descoperite de către arheologi, este vorba despre catarame, cuțite, cât și alte tipuri de accesorii de vestimentație. Acestea, după cum a fost menționat, sunt din confecționate argint, fier, sau bronz. Cercetările se fac în cadrul proiectului „Sacru şi profan la dacii din nord-vestul României”. Acest proiect atât de important pentru o înțelegere mai bună a istoriei noastre este finanțat de către cei de la Consiliul Judeţean Sălaj, prin intermediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Potrivit arheologilor, în timpul săpăturilor de anul trecut, au descoperit destule indicii pentru a bănui că se află mai multe morminte dacice în zonă, iar descoperirea din acest an a confirmat acest lucru. Săpăturile au fost efectuate de-a lungul lunii trecute, în perioada dintre 3 și 17 iulie.

image
image
image
image
image
image
man 1853532 1280 jpg
femeie din dacia jpg
calendar ortodox 2024 21 februarie sfantul timotei din simboli jpg
paraclisul institutului oncologic bucuresti un proiect pentru pacientii din toata tara si familiile lor jpg webp
image png
Iulia Navalnaia la Oscar   profimedia 0762300331 jpg
nickelsdorf1 1024x599 681x398 33329600 webp
1 gulii umplute jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net