Ai voie să faci dragoste în Postul Paștelui? Dilema care macină cuplurile în Săptămâna Mare

Ultima actualizare:

Suntem încă în Postul Paștelui, iar multă lume se întreabă dacă este permis sexul în Săptămâna Mare. Ce spun oare cărțile sfinte și care este regula discretă care se aplică în această perioadă? 

Ai voie să faci dragoste în Postul Paștelui?
Ai voie să faci dragoste în Postul Paștelui?

Așadar, avem sau nu avem voie să facem dragoste în Postul Paștelui? Pe lângă rugăciune și renunțarea la o gramadă de produse și alimente preferate, o mare dilemă și problemă în această perioadă o reprezintă sexul.

Dezlegare la amor în Postul Mare nu are nimeni, deși, totuși, părerile sunt împărțite în ceea ce privește viața sexuală înainte de marea sărbătoare religioasă. Pe lângă rugăciune și lumină, Postul presupune abținerea de la anumite plăceri irezistibile, precum dulciurile și carnea. Dar ce facem cu dragostea? Până la urmă, perioada aceasta este și despre iubire.

Postul Paștelui durează în fiecare an 40 de zile. Anul acesta a început pe 7 martie 2022 și va dura până pe 24 aprilie 2022. 

Iată cele 10 reguli pe care ar cam trebui să urmezi dacă ești un credincios ortodox practicant:

decoruri paste jpg
  • În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
  • În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
  • Trebuie să oferi iubire și iertare. Un sfat bun ar fi să suni oameni dragi pe care nu i-ai mai contactact de ceva timp.
  • Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui dacă nu este zi de dezlegare.
  • În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
  • Fii mai bun, mai darnic și mai luminos.
  • În Postul Paștelui, oamenii bisericii spun că nu se cântă și nu se dansează.
  • În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
  • În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
  • În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Așadar, ce facem cu ultima regulă. E valabilă sau nu? Există vreo portiță pentru a te abate de la această regulă.

Se spune că dacă ești căsătorit ai voie să-ți continui viața sexuală și în Postul Paștelui. Din punct de vedere religios, însă, în zilele și perioadele de Post, dar și la sărbători și în preajma acestora, e necesară “înfrânarea soților de la împreunare”. Deci, din păcate, răspunsul este negativ. Totuși, hai să vedem ce spun fețele bisericești.

Citește și Marțea Mare, din Săptămâna Patimilor. Semnificație, obiceiuri și tradiții în această zi

Ai voie să faci sex în Postul Paștelui? Ce spunea Arsenie Boca

arsenie boca jpeg

Sfântul Apostol Pavel, în Epistola Întâia către Corinteni, ne oferă răspunsul clar la dilema noastră. Acesta menționează că, în Post, “bine este pentru om să nu se atingă de femeie. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-şi aibă femeia sa şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul său.

(...)Să nu vă lipsiţi unul de altul decât cu bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu Postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării. Celor necăsătoriţi şi văduvelor le spun: bine este pentru ei să rămână ca mine. Dacă nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească.”

Totodată, parintele Arsenie Boca, într-un cuvant despre post, susținea că ”firea trupului fiind surdă, oarbă și mută, nu te poți înțelege cu ea decât prin osteneală și foame, acestea însă trebuie conduse după dreapta socoteală, ca să nu dăuneze sănătății. Acestea îl îmblânzesc, încât nu se mai ține vrăjmaș lui Dumnezeu. Rugăciunea și postul scot dracii poftei și ai mâniei din trup. Foamea îmblânzește fiarele”.

Se spune că cei căsătoriți au dezlegare la amor în Săptămâna Mare

Se spune că cei cununați pot face dragoste în Săptămâna Mare
Se spune că cei cununați pot face dragoste în Săptămâna Mare

Ne aflăm în Postul Paștelui, cel mai important moment pentru creștini. Este o perioadă în care credincioșii se abțin de la anumite feluri de mâncare, dar și de la anumite fapte. Întrucât postul reprezintă o purificare trupească și sufletească, sunt câteva reguli care ar trebui respectate de cei religioși. 

Înfrânarea este cuvântul de lege, conform reprezentaților bisericii, dar prin popor umblă vorba că cei cununați au ceva mai multă libertate în dormitor. Orice ați decide în această privință, păstrați-vă gândurile curate și sufletul luminos în zilele următoare. Apoi, încercați să prelungiți această stare și mai departe în 2022!

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net