Doar cei mai în vârstă grădinari știu acest secret! Ce trebuie să faci dacă pomii din grădina ta nu mai fac roade

Cu siguranță ați văzut cuie bătute în pomii fructiferi, dar nu ați știut de ce se face acest lucru. Cel mai probabil, v-ați gândit că acestea sunt utilizate doar pentru a agăța ceva de ele. De fapt, este vorba despre o practică a bunicilor și are un rol important. Se pare că, cuiul ruginit bătut în scoarța unui pom fructifer precum măr, păr, nuc, cireș, vișin, corcoduș sau prun poate rezolva problemele legate de carența de fier a acestora. 

Un cui ruginit bătut în scoarța unui copac îl poate face pe acesta să dea roade. Foto: Click.
Un cui ruginit bătut în scoarța unui copac îl poate face pe acesta să dea roade. Foto: Click.

De ce pomii fructiferi nu mai dau roade la un moment dat?

În această situație sunt copacii mai bătrâni cărora au început să le scadă roadele. Iar unul dintre motivele principale pentru care pomii fructiferi nu mai dau roade este lipsa fierului.

Dacă ai și tu astfel de copaci trebuie să știi că situația lor poate fi remediată cu ajutorul unei vechi metode pe care bunicii noștri o foloseau frecvent.  Aceștia bateau cuie ruginite în trunchiurile pomilor fructiferi. Metoda se mai practică chiar și în zilele noastre de către pomicultorii din aproape toate colțurile țării.

La ce ajută cuiele ruginite bătute în scoarța copacilor

Este bine de știut faptul că, cuiele vechi bătute în scoarța copacilor ajută la dezvoltarea pomilor fructiferi. Iar cel mai important este faptul că, fierul de la suprafața lor va suplini lipsa acestuia din interiorul pomilor fructiferi.

Așadar, dacă vei utiliza și tu această metodă, după cica 12 luni, vei constata că pomii fructiferi devin sănătoși și au un rod bogat.

Ce trebuie să faci înainte de a bate cuie ruginite în copaci

Experții în pomicultură recomandă ca înainte de a băte cuie în copacii din livadă, acestea să fie sterilizate cu atenție.

De asemenea, este bine de știut că acestea nu trebuie bătute de tot în coarța pomului. Ele se bat doar pe jumătate, pentru a evita formarea rănilor în trunchiul copacului. Aveți grijă! Dacă nu urmați aceast truc cu grijă, iar cuiele nu sunt bine sterilizate, pot apărea anumite boli și dăunători care o să afecteze și mai tare pomul fructifer.

Mai poți să apelezi și la rugină!

O altă metodă foarte utilă și folosită în zilele noastre pentru carența de fier a copacilor fructiferi este rugina. Ce trebuie să faci? Să pui o cantitate rezonabilă de rugină la rădăcina pomului, chiar în momentul în care acesta este plantat. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cosmin Avram vlogger jpg
image
image
image
image
image
image
Plaja Samskara jpeg
FotoJet (7) jpg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
Matia Corvin (© Wikimedia Commons)
FotoJet (5) jpg
casuta rasturnata jpg
FotoJet (3) jpg
Pestera Meziad, una dintre cele mai vizitate peşteri din România jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net